Hewlett-Packard zabilježio gubitak od 8,9 milijardi dolara

Dodajte komentar

Američki tehnološki div Hewlett-Packard zabilježio je tromjesečni gubitak od 8,9 milijardi dolara zbog nastavljenog pada prodaje personalnih računara i značajnog otpisa povezanog s 13,9 milijardi dolara vrijednom akvizicijom kompanije Electronic Data Systems (EDS).

U fiskalnom tromjesečju koje je završilo 31. jula najveći proizvođač računara u svijetu zabilježio je gubitak od 4,49 dolara po dionici, u poređenju s dobiti od 1,9 milijardi dolara, odnosno 93 centa po dionici, u istom razdoblju prošle godine.

Glavni je razlog gubitka u HP-ovom trećem fiskalnom tromjesečju trošak od 10,8 milijardi dolara, uglavnom povezan s otpisom uslužnog poslovanja EDS-a, koji je najavio početkom mjeseca. Neto prihodi pali su tri posto, na 29,7 milijardi dolara.

Kompanija je takođe u srijedu snizila prognozu dobiti za cijelu godinu na donju granicu prethodno očekivanog raspona, reagujući na nesigurno tržište personalni računara, kao i na teške ekonomske uslove u Evropi i takođe Kini, gdje rast previše usporava. Prilično slabo makroekonomsko okruženje nastavlja se i u tekućem tromjesečju, kazala je finansijska direktorica HP-a Cathie Lesjak, izdvajajući ipak svijetle točke popust istočne Evrope i Japana.

HP zapošljava više od 300.000 ljudi širom svijeta a trenutno prolazi kroz višegodišnje restrukturiranje. Planira smanjiti bazu zaposlenih za osam posto. (poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *