Odložen štrajka u Željezari, iprava Toščelika tvrdi da je prosječna plata 375 eura

Dodajte komentar

Štrajk radnika Željezare Toščelik odložen je do 6. septembra zbog odluke Ministarstva rada i socijalnog staranja da poništi rješenje o legitimnosti Sindikata fabrike.

Prosječna plata zaposlenih u Željezari Toščelik je 375 a ne 250 eura, a zarade će se povećavati sa rastom proizvodnje, investicija i na osnovu rezultata rada, saopšteno je iz uprave te kompanije.

Štrajk radnika Željezare Toščelik, koji je počeo jutros, odložen je do 6. septembra zbog odluke Ministarstva rada i socijalnog staranja da poništi rješenje o legitimnosti Sindikata fabrike.

Iz Toščelika da predstavnici zaposlenih namjerno iznose dezinformacije o toj kompaniji.

Prema njihovim riječima, Toščelik Nikšić je novoosnovana firma u Crnoj Gori, i nije pravni sljedbenik, niti ima bilo kakve veze sa kompanijama koje su upravljale bivšom Željezarom.

“Upravo iz tog razloga, Toščelik kao nezavisni pravni subjekt vodi poslovanje saglasno svojoj poslovnoj politici, a čiji je sastavni dio i politika zarada”, kaže se u saopštenju.

Zaposleni su, kako se navodi, imali više opcija, uključujući i pravo na korišćenje socijalnog programa.

“Međutim uprkos ovoj činjenici oni su odlučili da rade i zasnovali su radni odnos potpisivanjem Ugovora o radu sa čijim su sadržajem bili upoznati”.

“Saglasno Ugovoru o radu, zaposleni su upoznati da će njihove zarade rasti sa rastom proizvodnje, investicija i prema rezultatima rada. Trenutno prosječna zarada iznosi 375 eura tako da je netačna tvrdnja da prosječna zarada iznosi 250 eura“, dodaje se u saopštenju.

Komentari na račun posjete Lukšića nijesu dobronamjerni

Komentarišući izjavu predsjednika Sindikata Janka Vučinića, koji je kazao da je posjeta premijera Igora Lukšića Željezaru koštala 40.000 eura, iz Toščelika su rekli da takvi komentari nijesu dobronamjerni, “niti su u skladu sa poslovnom etikom, ni moralom uopšte”.

U Toščeliku smatraju da je neprihvatljiv pristup da se posjeta Lukšića toj fabrici zloupotrebljava, i da neko koristi kompaniju za razne polemike i dezinformisanje javnosti.

“Takve izjave nas sve više uvjeravaju da postoje ozbiljne nemjere da se javnost dezinformiše na sve načine, štoo ne možemo prihvatiti niti smatrati ispravnim i primjerenim”, navodi se u saopštenju turske kompanije.

Prema njihovim riječima, nije moguće imati profitabilnu proizvodnju dok god se ne završe započete aktivnosti investiranja.

Zato je, navode iz Toščelika, odluka zaposlenih da pristupe štrajku teško razumljiva i razočaravajuća ako se ima u vidu da je odluka o započinjanju proizvodnje donesena upravo zbog zaposlenih i njihovog statusa u prelaznom periodu.

“Kao i to da se nalazimo na samom početku proizvodnje. Ako se situacija bude odvijala u ovom pravcu, moraćemo, na žalost, da preispitamo naše odluke u vezi sa investicijama i proizvodnjom”, kaže se u saopštenju.

Iz turske firme su podsjetili da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja 17. avgusta donijelo Rješenja kojim su brisane izmjene naziva sindikalna organizacija Željezare u naziv Sindikat Tosčelik Nikšić.

“To znači da je registracija sindikata Tosčelik Nikšić bila sprovedena protivno važećim propisima, pa je i odluka o štrajku donijeta u suprotnosti sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

Iz Toščelika su kazali da je izvršni direktor firme obavijestio zaposlene odlukama Ministarstva rada i socijalnog staranja, i upozorio ih na pravne posledice njihovih odluka.

“Takođe, izvršni direktor je pozvao sve zaposlene da bez odlaganja prekinu štrajk i vrate se izvršavanju svojih redovnih radnih obaveza”, zaključuje se u saopštenju.

Ministarstvo ne priznaje Sindikat, štrajk u Željezari odložen za septembar

Zbog odluke Ministarstva rada i socijalnog staranja da poništi izdato rješenje o legitimnosti Sindikata štrajk u Željezari je odložen za 6. septembar.

“Zbog sramne odluke Ministarstva da ugasi sindikat koji postoji koliko i Željezara, štrajk smo pomjerili za 6. septembar. Toga dana će biti i avgustovska plata, pa će od njenog obračuna zavisiti da li ćemo štrajkovati ili ne. Hoću da vjerujem da je Ministarstvo napravilo nenamjernu grešku koju će ubrzo ispraviti”, kazao je predsjednik Sindikata Janko Vučinić.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja je poništilo izdato rješenje jer je 38 radnika tražilo da se preispita legitimnost Sindikata.

Razlog štrajka je smanjenje koeficijenta sa 0,54 na 0,30 pa je plata radnicima koji rade u proizvodnim pogonima u prosjeku 250 eura.

“Naši zahtjevi su više nego skromni i realni. Tražili smo samo platu od koje bi mogli da preživimo, a sa ovom ne možemo izdržati ni deset dana. Mi ne možemo da budemo dugo u štrajku jer živimo od ovoga što zaradimo u fabrici. Ako ne bude odgovora, a spremni smo da razgovaramo, mi ćemo za koji dan izaći na ulicu i ići ispred opštine”, kazao je ranije Vučinić.

On je kazao i da traže zaposlenje novih radnika jer sa ovolikim brojem ne mogu da rade. Traže i da im novi vlasnik prihvati uvećanja koja su do sada imali – 50 odsto na noćni i prekovremeni rad i 20 odsto za rad u drugoj smjeni i dalje primjenjuje prilikom obračuna plata.

Od svih zahtjeva, prema riječima Vučinića, vlasnik je samo zainteresovan da prihvati povećanje za noćni rad od 50 odsto umjesto 40 odsto, koliko je radnicima sada obračunato.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *