Goldman Sachs: Španija će tražiti pomoć Evropske unije u septembru

Dodajte komentar

Španija će vjerovatno zatražiti kompletan paket pomoći Evropske unije poslije polovine septembra, smatra američka banka Goldman Sachs.

Evropska centralna banka (ECB) neće početi kupovati obveznice prezaduženih zemalja eurozone dok njihove vlade ne zatraže pomoć evropskih fondova za spas, uz sve uslove koji uz to idu, navodi banka, a prenosi agencija AFP.“I dalje smatramo da je Španija prva u redu za takvu pomoć, ali ne očekujemo da zahtjev bude podnesen prije polovine septembra”, saopštili su iz Goldman Sachsa.

Španija je od partnera iz eurozone već zatražila do 100 milijardi eura za spas banaka, koje posrću pod teretom loših kredita nagomilanih od 2008. i pucanja balona nekretnina.

Tu zemlju, međutim, u oktobru očekuje velika otplata duga, pa mnogi investitori i ekonomisti očekuju da će Madrid prije toga zatražiti stranu pomoć, budući da su kamatne stope na španske desetogodišnje obveznice i dalje dosta iznad šest posto.

Madrid će vjerovatno pričekati da vidi kakav će plan ECB ponuditi, prije nego što zatraži pomoć Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, navodi banka.

Očekuje se da će ECB, nakon sastanka 6. septembra, iznijeti planove o nastavku kupovine obveznica zemalja eurozone koje su u problemima. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *