Wall Street popustio nakon šest sedmica

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su cijene akcija juče oslabile, nakon što je ključni S&P 500 indeks dotakao najviši nivo u zadnje četiri godine, ponukavši investitore na dobitonosne prodaje.

S&P 500 je na početku trgovanja dotakao 1426,68 bodova, najviši nivo od maja 2008. godine. No, dan je završio na 1413 boda, oslabivši 0,35 odsto u odnosu na prethodni dan.

Dow Jones se juče spustio 0,51 odsto, na 13.203 boda, a tehnološki Nasdaq 0,29 odsto, na 3067 bodova.

Cijene akcija ojačale su u prvom dijelu jučerašnjeg trgovanja na Wall Streetu, a kurs evra dostigao novi najviši nivo prema dolaru u zadnjih sedam sedmica, zahvaljujući špekulacijama da će Evropska centralna banka djelovati kako bi snizila troškove zaduživanja Španije i Italije.

Ipak, zamah na američkom tržištu akcija oslabio je nakon prvog sata trgovanja, jer su se trgovci odlučili na dobitonosne prodaje. Obim trgovanja bio je slab, što je uobičajeno za avgust, prenose agencije.

“Nije neuobičajeno da na novim najvišim nivoima indeksi naiđu na tehnički otpor. Trgovcima je potrebno neko vrijeme da vide u kojem će smjeru tržište konačno krenuti”, izjavio je Jim Paulsen iz investicionog Wells Capital Managementa.

Spor ali kontinuirani rast najvažnijih američkih berzovnih indeksa u zadnjih šest sedmica djelomično je rezultat boljih od očekivanja američkih ekonomskih pokazatelja, između ostalog i o maloprodaji i prodaji kuća.

“Američka ekonomija pokazuje znakove jačanja aktivnosti”, kaže Paulsen.

Neizvjesnost do septembra?

No, on smatra da će najvažniji indeksi do kraja mjeseca ostati na sadašnjim nivoima.

“Procjenjujem da će se cijene akcija održavati na ovim visokim nivoima sve do septembra, kada ćemo odlučiti hoće li se tržište pomaknuti dalje prema gore ili će pasti”, ocjenjuje Paulsen.

Idućeg mjeseca i Fed i ECB održavaju zasjedanja na kojima bi mogli odlučivati o daljem popuštanju monetarne politike.

Na evropskim berzama cijene akcija su juče ojačale, predvođene bankarskim i rudarskim sektorom, budući da su investitori nastavili špekulirati da će ECB interevenisati na tržištima obveznica u evrozoni.

Indeks Londonske berze FTSE ojačao je 0,57 odsto, na 5857 bodova, frankfurtski Dax 0,79 odsto, na 7089 bodova, a pariški CAC 0,94 odsto, na 3518 bodova. (capital.ba)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *