Srbija: Uskoro nova aviokompanija

Dodajte komentar

Ministar saobraćaja Srbije Milutin Mrkonjić najavio je da će uskoro biti osnovana nova aviokompanija u Srbiji.

Mrkonjić je rekao novinarima u Beogradu, nakon sastanka sa predstavnicima ruskih i srpskih željeznica, da je odluku o tome donijela prethodna Vlada Srbije i naglasio da će i sadašnja vlada “ići dalje tim putem“.

On je naglasio da je Vlada Srbije u dva navrata pokušala da nađe strateškog partnera za državnu aviokompaniju i dodao da za sada nema u izgledu nekog partnera.

Na prvom tenderu za prodaju srpske aviokompanije 2008. godine nije stigla nijedna ponuda. Na prodaju je tada ponuđeno 51 odsto kapitala kompanije po cijeni od 51 milion evra.

U avgustu 2011. godine Vlada Srbije raspisala je tender za strateškog partnera za osnivanje nove aviokompanije. On je proglašen neuspješnim jer je letonska kompanija “Baltik eviejšen sistem“, koja je jedina otkupila tendersku dokumentaciju, odustala od dostavljanja ponude.

Prema podacima Agencije za privredne registre, srpska aviokompanija “Jat ervejz” završila je prošlu godinu sa gubitkom od 3,2 milijarde dinara.

“Jat ervejz“ ima flotu od 14 aviona, od čega 10 letjelica tipa “boing 737-300″ i četiri “ATR 72-200″. Prosječna starost aviona veća je od 20 godina. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *