Konkur za istraživanje nafte: Očekuju navalu 20-ak kompanija

Dodajte komentar

Crnogorska će vlada sredinom septembra raspisati konkurs za istraživanje nafte i plina, koji će biti otvoren devet mjeseci, te očekuje da će se na njega prijaviti dvadesetak uglednih kompanija, izjavio je u utorak pomoćnik crnogorskog ministra ekonomije Vladan Dubljević.

Ministarstvo se oslanja na pretpostavke da je Jadranski bazen plodno naftno polje te da je realno očekivati da se nafta nađe prilikom istraživanja crnogorskog podmorja.

Prema strategiji razvoja energetike Crne Gore, koja se temelji na geološkim procjenama, rezerve nafte u crnogorskom podmorju procijenjene su na sedam milijardi barela, dok se rezerve prirodnog plina procjenjuju na čak 425 milijardi kubnih metara.

Profesor geologije na građevinskom fakultetu u Podgorici Mićko Radulović podsjeća da Hrvatska posjeduje velika komercijalna ležišta plina, u Italiji su takođe otkrivena velika ležišta plina i nafte, u Albaniji proizvodnja nafte traje već 20 do 30 godina, te po njegovu mišljenju nema razloga da nafte nema i u Crnoj Gori.

On podsjeća da je u Crnoj Gori od 1950. do 1991. godine izvedeno 17 istražnih bušotina, a u svima je praktično utvrđena pojava plina i nafte. (poslovni.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *