U Srbiji moguć ekonomski i finansijski kolaps

Dodajte komentar

Srbija kao država ne može da bankrotira, ali ukoliko nastavi sa postojećom ekonomskom politikom trošenja i zaduživanja, predstoji joj ekonomski i finansijski kolaps, ocijenili su konsultant Evropskog ekonomskog instituta iz Brisela Dragomir Janković i saradnik beogradskog Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović.

Komentarišući mogućnost da se Srbija zaduži kod “bratskih zemalja”, dvojica ekonomista za Radio Slobodna Evropa ističu da je ekonomija vrlo surova i da ne postoje “bratski” krediti, te da su sigurni da Srbija nema šanse da dobije povoljne kredite ni od Rusije, ni od Kine, ni od Azerbejdžana.

Janković ističe da bi ekonomski kolaps značio potpuni haos u privrednim aktivnostima, u poreskim naplatama, u svim onim aktivnostima iz kojih se finansiraju država i privreda.

“Srbija kao država neće bankrotirati, ali će ući u vrlo ozbiljan ekonomski kolaps, iz koga će teško izaći bez ozbiljnih i radikalnih mjera, koji bi, prije svega, podrazumjevale štednju, racionalno trošenje i racionalno zaduživanje”, rekao je Janković.

Janković i Stevanović su saglasni da se u Srbiji neće desiti “grčki scenario”, jer se srpska i grčka situacija ne mogu porediti ni po nivou zaduženosti, ni po načinu zaduženosti, ni po režimu otplaćivanja, ali ni po značaju koji Srbija i Grčka imaju kako za EU, tako i za međunarodnu ekonomiju.

“Evropljani su znali kakvi su mangupi u Srbiji, kakav je kvalitet svih naših vlada i nisu nam dopustili da se zadužimo kao Grčka. Pogotovo niko nije vjerovao u vjerodostojnost naših finansijskih izvještaja kao što je vjerovao onim kojima je Grčka obmanjivala Uniju. Zbog toga mi nikad nismo bili u mogućnosti da uzmemo onoliko kredita koliko su uzeli Grci”, rekao je Stevanović.

On navodi da država ne može da bankrotira kao preduzeće, ali da država koja je u bankrotu nije privlačna za strane investicije i treba joj pet do šest godina vrlo kredibilne ekonomske politike da bi vratila povjerenje međunarodne zajednice.

“To prijeti Srbiji, takva mogućnost je vrlo realna, a bojim se da ćemo mi pred tom činjenicom još neko vrijeme gurati glavu u pijesak”, rekao je Stevanović.

Janković i Stevanović očekuju povećanje inflacije u Srbiji i ocjenjuju da Vlada svojim najavama o smanjenju cijena energenata i životnih namirnica, ili isplate 13-te penzije, pokazuje da ne drži stvari pod kontrolom i da joj izmiču ekonomski instrumenti.
“U Srbiji, recimo, postoji mit da ne možete imati stabilnu valutu ako nemate jaku ekonomiju, što je vrhunska besmislica. Nikome ne pada napamet da pogleda najbližeg suseda – BiH, zemlju sa nikakvom ekonomijom, kao što je i Srbija, a stabilnim novcem”, rekao je Stevanović. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *