Toščelik: Ako bude štrajka, možda ne bude investicija

Dodajte komentar

Upravni odbor Tosjali holdinga, kompanije u sklopu koje posluje Toščelik koji je kupio nikšićku Željezaru, obratio se saopštenjem za javnost u kome izražava žaljenje zbog najavljenog štrajka radnika i savjetuje im da odustanu od namjere jer će u protivnom morati da razmotre odluku o budućim investicijama.

Sindikat Toščelika je za 22.avgust najavo štrajk nezadovoljni obračunom plate koja im je, kako su istakli, zbog smanjenog koeficijenta umanjena skoro za polovinu pa je prosječna zarada za radnike Čeličane, Kovačnice i Održavanja, koji su nosioci proizvodnje u Željezari, 250 eura.

Iz Upravnog odbora Tosjali holdinga ističu da je tehnologija Željezare bila zastarjela i da investicije koje bi smanjile troškove proizvodnje, a koje su realizovale mnoge fabrike za proizvodnju čelika u svijetu, u poslednjih 20-30 godina, nijesu realizovane u nikšićkoj Željezari.

“Sve ovo je dovelo da danas cijena proizvodnje u fabrici bude mnogo iznad tržišne. Kako se u Crnoj Gori ne nalazi prirodni gas u proizvodnji se koristi tečni naftni gas i mazut što je od samog starta za nas hendikep u odnosu na naše konkurente.

Stalno održavanje koje je potrebno za mašine kojima je završen životni vijek dodatno povećava troškove proizvodnje. Zbog ovih razloga je bivša firma poslednjih godina imala ozbiljne gubitke, nekoliko puta mijenjala vlasnika i na kraju nažalost otišla pod stečaj što je dovelo do današnjeg dana”, navodi se u saopštenju.

İz uprave ističu da je cijena i potražnja čelika na svjetskom tržištu i dalje niska što dodatno uslovljava proizvodnju sa visokim troškovima.

Odmah poslije tenderske procedure Tosjali je, kako se navodi u saopštenju, otpočeo sa realizacijom određenih investicija poput stavljanja u pogon elektrolučne peći i sistema za otprašivanje gasova, a potpisani su i “ugovori za investicije u valjaonicu, kazansku peć i Sistem za reaktivnu energiju dok se radovi na drugim poljima nastavljaju velikom brzinom”.

“Nije moguće da fabrika ima profitabilnu proizvodnju sve dok se ne završe otpočete investicije koje će trajati nekoliko godina. Sa tehničkog aspekta i ono što bi bilo normalno jeste da se prvo realizuju potrebne investicije pa tek onda da se otpočne sa proizvodnjom.

Međutim, iako nijesmo bili uslovljeni u tenderskoj dokumentaciji niti u obavljenim razgovorima sa Vladom Crne Gore, čim smo preuzeli imovinu bivše firme, svjesni gubitaka koje ćemo imati u narednih nekoliko godina, ali sa željom da zaposleni Željezare ne budu žrtve tog prelaznog perioda, odmah smo radnike bivše firme zaposlili, donijeli odluku o početku proizvodnje i istu sproveli”, ističu iz Tosjali holdinga.

İzražavaju žaljenje što su se zaposleni odlučili za štrajk dok je uprava, kako stoji u saopštenju, umjesto da sačeka na završetak popravki, rekonstrukcija i investicija, odlučila da otpočne proizvodnju i zaposli radnike, prije nego što kompletni poslovi budu završeni.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *