Slovenija sljedeća u nizu za spasavanje

Dodajte komentar

Slovenija bi mogla da bude sljedeća zemlja u nizu koja će zatražiti pomoć Evropske unije za spasavanje, objavljeno je u najnovijem izdanju britanskog “Ekonomista”.

“Bilo kakvo spasavanje Slovenije unijelo bi malu izmjenu u fondove evrozone za spasavanje, ali bi, bez obzira na to, uvlačenje još jedne zemlje u zonu sumraka predstavljalo veliku stvar”, ukazao je poznati londonski nedjeljnik.

Ukoliko bi Slovenija propala, to bi bila prva bivša komunistička zemlja u evrozoni kojoj bi bila neophodna pomoć.

“Još jednom bi simbol časti koje predstavlja priključenje zoni evra postao znak poniženja”, naveo je “Ekonomist”.

U članku je istaknuto vladino insistiranje da Slovenija može da izbjegne spasavanje, ali je primijećeno da je to “uobičajeni refren, kao što je i tužan završetak kada se, poslije svega, pomoć zatraži”.

Najveću slabost Slovenije predstavljaju njene banke, uz nemogućnost vlade da privuče inostrane finansije uslijed zabrinutosti zbog trogodišnjih velikih deficita i duga koji ubrzano raste, prenijela je slovenačka agencija STA.

“Slovenija je još jedna žrtva pogubne veze između slabih banaka i slabih vlada koja čini krizu u evrozoni tako neukrotivom”, navedeno je u tekstu.

Ocjenjujući zdravlje slovenačke ekonomije, “Ekonomist” je ukazao da među glavne slabosti spadaju široko uplitanje vlade u ekonomiju i preveliko oslanjanje prerađivačkog sektora na bazne sektore.

“Bez obzira na to da li će uzeti novac za spasavanje ili ne, Slovenija mora da sprovede bolne reforme ukoliko želi da prosperira u tom klubu”, zaključuje “Ekonomist”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *