Novi Range Rover: Veći, lakši i brži

Dodajte komentar

Na predstojećem salonu automobila u Parizu službeno će predstavljanje imati nova generacija Range Rovera.

Atraktivan model dizajnerske korijene vuče iz prošle generacije, no svakom je već na prvi pogled jasno kako su pojedini vizualni detalji vrlo uspješno ‘pozajmljeni’ od modela Evoque.

Uprkos estetskom napretku vanjskog dizajna te kvalitetnije i luksuznije uređenom interijeru, novi Range Rover ipak glavne adute skriva ispod lima.

Naime, britanski SUV napravljen je na aluminijskoj šasiji (Monocoque) koja je 39 posto lakša od prethodne čelične čime je zadata dijeta uspješno sprovedena.

Poređenje s prethodnikom otkriva pad kilaže za nevjerojatnih 420 kilograma što će se u velikoj mjeri odraziti i na performanse automobila. Uz dorađeni osovinski razmak, vozne sposobnosti na veći nivo podiže i unaprijeđeni mehanizam za upravljanje integralnim pogonom (Terrain Response) kojeg će posebno cijeniti vozači skloni avanturama na zahtjevnim terenima.

Britanski proizvođač otkrio je kako su povećali međuosovinski razmak, a pomjeranjem sjedišta u interijeru, putnici straga dobili su 118 mm dodatnog prostora za smještaj nogu.

Ponudu motora čine dva dizelaša, trolitarski V6 i 4.4 litarski V8, dok je jedini benzinski predstavnik snažan petolitarski kompresorski V8 motor. Svi navedeni motori dolaze u spoju s osmo brzinskim automatskim mjenjačem iz ZF-a.

Detaljnije informacije o najvažnijem ovogodišnjem novitetu Britanci čuvaju za službenu premijeru idućeg mjeseca u Parizu. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *