Malo ko od crnogorskih tajkuna u plusu u prvih pola godine

Dodajte komentar

Prva banka, vlasništvo Aca Đukanovića, prvu polovinu godine završila je sa gubitkom od 1,4 miliona, dok je njegov Republički zavod za projektovanje i urbanizam ostvario prihod od 34,625 hiljada eura. Da crnogorski biznismen najbolje posluje sa firmama u većinskom državnom vlasništvu dokazuje i podatak da je pljevaljski Rudnik uglja, u kojem Đukanović ima deset odsto udjela, za prvih šest mjeseci prihodovao 3,4 miliona, prema podacima iz izvještaja o poslovanju dostavljenom Komisiji za hartije od vrijednosti.

Na drugoj strani, vlasnik Lutrije Crne Gore Sava Grbović Džigi je za prvih pola godine u minusu 530 hiljada.

Zavod za izgradnju Bara, vlasništvo barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića, prijavio je plus od 967 hiljada eura, dok je druga Pavićevićeva kompanija Samba, kojoj je Prva banka 2010. odobrila kredit od 1,41 milion i to u periodu kada je imala zabranu kreditiranja. Za taj kredit Prva je knjižila hipoteku na zemljište u vlasništvu Zavoda za izgradnju Bara.

Preduzeće Pomorski saobraćaj, vlasništvo braće Dušana i Dejana Bana, za šest mjeseci ove godine prihodovalo je 261 hiljadu eura. Kompanija je privatizovana 2004. godine, a prema podacima Centralne depozitarne agencije, podgorička firma Prohaus, čiji su osnivači Dušan Ban, Željko Mihailović i preduzeće Viktorija trejds limitid, posjeduje 66,58 odsto akcija preduzeća, dok Dejan Ban ima 33,42 odsto dionica.

Pozitivno poslovanje prijavio je i Zoran Bećirović Ćoćo koji je sa ski-centrom Kolašin za šest mjeseci zaradio simboličnih 28,9 hiljada eura. Ćoćo je vlasnik i kompanija Operantio trejding limitid, koja je u vlasništvu takođe njegove firme Kaldero trejding limitid, obje registrovane na Kipru. Ruski državljanin Vladimir Andrejev tužio je Operantio trejding za višemilionsku prevaru. Bećirović je i suvlasnik lanca hotela „Avala”, „Bjanka” i „Lipka”, koji je nedavno preuzela Prva banka.

Veselin Barović, koji je početni kapital stekao u poslu sa duvanom, prijavio je pola miliona minusa u ulcinjskoj Solani, koju trenutno stečajni upravnik pokušava da proda za 232 miliona eura. Minus u poslovanju od 29,348 hiljada eura prijavljen je i u Barovićevoj firmi Absolut, kao i u Izboru iz Bara, koji je u prvoj polovini godine bio 679,76 hiljada eura. U prošloj godini pozitivno je poslovala Barovićeva firma Bjelasica Rada iz Bijelog Polja i ostvarila je profit od 568,465 hiljada eura, a zaposleni trenutno štrajkuju zbog duga za plate i traže da nadležni utvrde zašto firma ni nakon pet godina od uvođenja programiranog stečaja nije izašla iz krize. Od Barovićevih kompanija u plusu su BBM kablovska televizija, koja je za šest mjeseci prihodovala 113,8 hiljada eura, kao i Fleš sa 215 hiljada.

Biznismen Duško Knežević je sa Atlas bankom ostvario prihod od 397 hiljada eura, dok je njegova Atlas hotels grupa ostvarila plus od 347,238 hiljada.
Jadranski sajam, čiji je većinski vlasnik Knežević postao u junu ove godine kupovinom dodatih sedam odsto akcija za malo više od 536 hiljada eura, u prvoj polovini godine poslovao je sa gubitkom od 212,6 hiljada eura.

U najgoroj poziciji je Dragan Brković, koji švajcarskoj NLB, mađarskoj OTP i Hipo Alpe banci duguje 220 miliona eura i u toku je uvođenje stečaja u svih sedam kompanija koje je stekao privatizacijom po zahtjevu OTP faktoringa. On je, međutim, za Horajzon lodžistiks, u kojem je stečaj uveden u julu zbog duga od 2,56 miliona eura, na sajtu Koimisije za hartije od vrijednosti prijavio gubitak od 272 hiljade eura, a u „Vektri Boka” malo veći od miliona. Do sada je uveden stečaj u tri od sedam Brkovićevih kompanija.

Italijani kupe kajmak

Kompanija Mješovito je za prvih pola godine imala prihod od 24,195 hiljada eura, ostvarenih od navodnog iznajmljivljanja poslovnih prostora preduzeća kompaniji Novito, koja je i osnovana na osnovu vlasništva Mješovitog i koju je nedavno za osam miliona kupila kompanija Voli. Poslovni prostori se izdaju Novitu otkada su se suvlasnici Prime, menadžment kompanije za upravljanje HLT fondom Vladan Vujović i Denis Mandić posvađali, a dio imovine preuzela italijanska kompanija Montenegro spa.

Centar Igalo, takođe vlasništvo HLT-a, poslovao je sa plusom od 194,643 hiljade eura, dok je preduzeće Jadran Perast, vlasništvo biznismena Branka Ćupića imalo 150 hiljada gubitka. Ćupić je 2006. kupio 75 odsto akcija nekadašnjeg konfekcijskog preduzeća za 5,1 milion eura i planirao izgradnju hotela.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *