Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 13.08.2012. – 17.08.2012.

Dodajte komentar

I treću sedmicu zaredom domaće tržište akcija nastavilo je lagani oporavak, ali se teško može govoriti o stabilnom trendu s obzirom da se ozbiljniji prometi na većini najkvalitetnijih akcija odigravaju i dalje prilično neredovno. Ukupan promet u proteklih pet trgovačkih dana iznosio je 4,3 miliona evra, a u velikoj meri bio je posledica trgovanja akcijama niške AIK banke (AIKB) potkraj nedelje. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, dobio je na vrednosti 1,2 odsto, okončavši nedelju na nivou od 445,3 poena. Od početka godine ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu registruje pad od 10,8 procenata. 

Akcije – Ubedljivo najprometnija hartija bila je AIK banka i to pre svega usled dve velike transakcije u petak u kojima je isprometovano po 100.000 komada ovih akcija. Tokom proteklih pet trgovačkih dana AIK je ostvario promet od 290,1 milion dinara, a gro aktivnosti je ostvareno po ceni od 1.408 dinara. Pored ovih velikih transakcija, akcijama ove banke trguje se u izuzetno niskom obimu, a oči većine akcionara ove banke su uprte u očekivanu prodaju paketa akcija koje se nalaze u posedu grčke ATE banke. Za sada nema novih informacija kojom dinamikom će ići ovaj proces nakon što je u maju ATE objavio tender za prodaju više od 20 odsto akcija ove niške banke.

Ostale hartije su bile daleko ispod ovog prometa. Tradicionalno najprometnija akcija, Naftna industrija Srbije (NIIS), zabeležila je realizaciju od 34,7 miliona dinara uz skok cene od 4,4 odsto na nedeljnom nivou. NIS je potkraj nedelje pereskakao nivo od 640 dinara, prvi put još od početka maja, dok je ukupna ponuda ovih akcija bila na najnižem nivou u tekućoj godini, od svega nekoliko hiljada komada.

Odličan skok od 10,5 procenata zabeležila je najveća domaća mlekara Imlek (IMLK) koja se krajem nedelje približila nivou od 2.700 dinara. Ova kompanija je nedavno sticala sopstvene akcije na koti od 2.500 dinara, da bi ubrzo potom bilo pojačano interesovanje ulagača za akcijama ove mlekare koja je u prvoj polovini godine bila predmet pregovora o preuzimanju od strane holandske Campine. Nakon prošlonedeljnih velikih prometa, Energoprojekt (ENHL) je stizao nadomak granice od 500 dinara uz neveliku trgovačku aktivnost, ali je sedmicu ipak okončao na koti od 470 dinara. Bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je ulagače razočarao rezulatima poslovanja za prvih šest meseci, zadržao se ispod nivoa od 500 dinara uz neveliki promet.

Aerodrom „Nikola Tesla“ sredinom sedmice izvestio je investicionu javnost o drastičnom padu dobiti još jednom potvrdivši da poslovni odnos sa nacionalnim avioprevoznikom Jat Airways-om ozbiljno opterećuje bilanse ove kompanije. Akcije najveće domaće vazdušne luke pale su skoro šest procenata na 410 dinara uz prilično slabu tražnju nakon objave finansijskih izveštaja za prvih šest meseci. Među prometnijim akcijama našao se gornjomilanovački proizvođač posuđa i bojlera, Metalac (MTLC) sa realizacijom od 3,6 miliona dinara, mahom na nivou od 1.660 dinara. Ova kompanija je objavila nekonsolidovane rezultate poslovanja za prvih šest meseci, dok će se za pravi sud o rezultatima poslovanja ovog holdinga morati sačekati konsolidovani finansijski izveštaj matične kompanije i zavisnih preduzeća.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su solidan promet od 1,04 miliona evra, pre svega zahvaljujući velikoj transakciji serijom A2013 koja se odigrala uz prinos od 5,29 odsto. Ostale obveznice su se mahom trgovale uz godišnje prinose iznad šest procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija državnih dužničkih hartija. Ponuđeni su tromesečni zapisi trezora nominalne vrednosti četiri milijarde dinara koji su realizovani sa polovičnim uspehom uz prinosnu stopu od 12,99 procenata.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *