Za rafineriju NIS-a 258 mil. €

Dodajte komentar

Dvije češke banke kreditiraju investicije “Gaspromnjefta” u modernizaciju rafinerije u Srbiji, a na tim poslovima su angažovane i češke firme.

Ruska kompanija Gaspromnjeft objavila je da je sa međunarodnim konzorcijumom banaka dogovorila kredit od 258 miliona evra za nabavku opreme i usluga za modernizaciju rafinerije nafte Naftne industrije Srbije (NIS), naveo je češki list HN.
Glavni kreditor i predvodnik konzorcijuma banaka je londonska HSBC banka, a u grupi kreditora su i Češka sporžitelna i Komercni banka. Dio kredita je, prema pisanju HN-a, namijenjen za modernizaciju NIS-ove rafinerije u Pančevu, u čemu će učestovati i češke firme, a kredit je sa rokom otplate od 10 godina.

“Modernizaciju rafinerije Pančevo izvešće po sistemu ključ u ruke češke kompanije CB&I i Kovoprojekta, obje iz Brna,“ izjavio je portparol EGAP-a Vlastimil Nesrsta.

Te dvije firme, u stvari, već rade dvije godine u rafineriji u Pančevu, čiji je većinski vlasnik ruski “Gaspromnjeft”. Firme su dosad isporučile opremu i izvele radove u vrijednosti od oko 270 miliona evra.

List HN podsjeća da su snimci rafinerije u Pančevu, nedaleko do Beograda, obišli svijet 1999. godine, kada su je više puta bombardovali avioni NATO. Na likvidaciji ekoloških šteta i popravci djelimično uništene rafinerije učestovale su češke firme iz Brna, Geotest i Kralovopolska.

Projekat modernizacije pančevačke rafinerije je pri kraju i puštanje u rad modernizovane rafinerije, u koju se ulaže oko 550 miliona evra, očekuje se krajem ove godine. Ruski “Gaspromnjeft” je većinski vlasnik NIS-a od 2009. godine.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *