Ulaskom Hrvatske u EU veće carine za BiH i Srbiju

Dodajte komentar

Nakon ulaska Hrvatske u EU trećina poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koje izvoze u BiH biće opterećeno carinama, javili su hrvatski mediji.

Analiza Hrvatske narodne banke (HNB) o uticaju pristupanja Hrvatske EU na spoljnotrgovinsku razmjenu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, objavljena u Biltenu HNB-a, pokazuje da carine za znatan broj proizvoda mogu biti i veće od 20 odsto.

Prosječna carina pri izvozu tih proizvoda iz Hrvatske u Srbiju povećala bi se sa sadašnjih 4,5 na 13,2 odsto, što će smanjiti konkurentnost hrvatskih izvoznika.

Pristupanjem Hrvatske u EU za ovu zemlju prestaju važiti postojeći trgovinski sporazumi, među kojima i Cefta, a započinje primjena zajedničke trgovinske politike EU. To se naročito može odraziti na domaću poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Prema najavama potpredsjednika Vlade Nevena Mimice krajem maja, odmah nakon ljetne pauze EU će u ime Hrvatske početi pregovore sa zemljama Cefta o zadržavanju nultih ili najnižih carina na hrvatske proizvode nakon ulaska u članstvo EU.

Hrvatska na tržišta zemalja Cefta plasira petinu svog ukupnoga robnog izvoza i to je jedno od rijetkih tržišta na kojem Hrvatska ostvaruje visoku prosječnu stopu rasta.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *