Od nove godine KAP, Željezara i Željeznice prepuštene tržištu električne energije

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore, od 1.januara naredne godine, shodno Zakonu o energetici, nije dužna da snabdijeva električnom energijom direktne potrošače KAP, Željezaru i Željeznicu po regulisanim tarifama. Odnosno, Regulatorna agencija za energetiku od 1.januara neće više određivati cijenu struje za ove potrošače koji troše struju sa prenosne mreže. To praktično znači da su značajne kompanije prepuštene tržištu, odnosno moraće da u direktnim pregovorima sa domaćim EPCG ili stranim snabdijevačima-da sebi obezbijede potrebne količine električne energije.

Ako se zna da ove kompanije, prema elektroenergetskom bilansu, troše zajedno oko polovine električne energije, onda je jasno da će u Crnoj Gori biti dovoljno struje za ostale tarifne potrošače- u prvom redu domaćinstva. U pitanju je dosljedna primjena evropskih propisa, koja nalažu da se mora liberalizovati tržište struje za direktne potrošače.

Prosta računica pokazuje da je zbirna proizvodnja crnogorskih elektrana oko 3 milijarde kilovatsati- što je dovoljno za tarifne potrošače, ali i polovinu potreba za emergijom KAP-a.

Portal Analitika je objavio da ukoliko njemačka kompanija HGL preuzme upravljanje Kombinatom aluminijuma, neće imati subvencija, već će plaćati megavatsat električne energije-43 eura, a pri tom će morati da smanji potrošnju na polovinu odnosno oko 0,75 milijardi kilovatsati struje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *