Morgan Stanley: Globalna ekonomija ušla je u zonu sumraka

Analitičari Morgan Stanleya srezali su prognozu globalnog ekonomskog rasta za ovu i narednu godinu. Da bi čitavu stvar napravili još dramatičnijom, izvještaj su naslovili “U zoni sumraka”.

Napominju kako se čitav svijet u ovom trenutku bori za održavanje na površini. Čak i tržišta u razvoju, koja su prije nastavljala solidno rasti čak i u vremenima krize, sad pokazuju znakove usporavanja. Pritom razvijene zemlje nastavljaju same sebi pucati u nogu, napominju u Morgan Stanleyu.“Globalna ekonomija je potonula još dublje u zonu sumraka koja dijeli održiv oporavak od nove recesije. Oštro smo smanjili naše procjene rasta za većinu zemalja i regija širom svijeta. Sad očekujemo samo rast od 3,2 posto na globalnom nivou u 2012. godini i svega 3,5 posto u 2013. godini, što je za po 0.5 posto manje od naše zadnje prognoze u martu”, napominju.

Kao glavne razloge navode rast političke nestabilnosti i neizvjesnosti – prije svega u SAD-u, Evropi i Japanu – te činjenicu da se pojavljuje sve više znakova koji ukazuju da su tradicionalni modeli rasta nepovratno urušeni, a tranzicija prema novim modelima je vrlo šepava. (seebiz.eu)

Check Also

Oporavak ekonomije brži od očekivanog, napredak u fiskalnoj konsolidaciji

U okviru redovnih godišnjih sastanaka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke održani su sastanci delegacija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *