Sedam velikih banaka pod istragom zbog Libora

Sedam velikih svjetskih banaka naći će se pod pažnjom moćnog američkog državnog tužilaštva zbog svoje uloge u navodnom namještanju Libora.

Eric Schneiderman, državni tužilac iz New Yorka, poslao je sudske  pozive bankama Deutsche Bank, Citigroup, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC i UBS u sklopu istrage oko namještanja London Interbank Offered Rate-a, rekli su upućeni izvori, prema pisanju Financial Timesa.

Schneiderman traži dokumente i poruke – od kojih je većina poslata u julu ili početkom avgusta – u sklopu istrage koju je pokrenuo s Georgeom Jepsenom, glavnim tužiocem države  Connecticut. Njih dvojica žele istražiti jesu li banke mogle namiještati kamatne stope koje se određuju prema Liboru, i tako naštetiti onima koji su novac posuđivali, kao i investitorima u tim dvjema saveznim državama.

Ova se istraga nadovezuje na istrage od strane tužilaštva i regulatora u državama među kojima su Velika Britanija, Kanada, Japan i SAD, u kojima se ispituje postojanje sporazuma između velikih finansijskih institucija o manipulisanju kamatnim stopama.

Ali ono što izdvaja Schneidermanovu istragu je mogućnost korištenja Martinovog zakona iz 1921., koji se smatra moćnim oružjem u rukama tužilaštva.

Taj mu zakon omogućava da istražuje svakoga ko posluje u New Yorku i da podiže optužnice, a da ne mora dokazati da je optuženi namjeravao prekršiti zakon.

Većina najvećih svjetskih banaka posluje na Manhattanu, gdje se nalazi i Wall Street, a uloga grada kao globalni finansijski centar je dala regulatorima dodatnu snagu u sudskim procesima protiv banaka.  (banka.hr)

Check Also

Hipotekarna banka za Apple Pay korisnike: Siguran, bezbjedan i privatan način plaćanja sa iPhone i Apple Watch

Hipotekarna banka, u saradnji sa kompanijom Mastercard, od danas svojim korisnicima donosi Apple Pay, siguran, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.