Nezakonito oporezovali prepaid korisnike

Dodajte komentar

Kompanija Telenor nezakonito je naplaćivala porez na porez, odnosno 17 odsto PDV-a na taksu od jednog eura za SIM kartice prepaid korisnicima, izjavio je direktor Agencije za elektronske komunikacije EKIP Zoran Sekulić.

Prilikom kupovine vaučera već se obračunava PDV, što znači da je, ako korisnik dopuni tri eura u tu vrijednost već uračunat PDV. Naši inspektori su utvrdili da Telenor obračunava PDV i na državnu taksu od jednog eura, što nije po zakonu, a vjerujemo da i ostali operateri isto ponašaju“, kazao je Sekulić u izjavi za Dan.

Prema njegovim riječima, Agencija će donijeti rješenje kojim će obavezati sve telekomunikacione operatere da vrate korisnicima plaćeni PDV na taksu.

Naplaćivanjem PDV-a od 17 centi na taksu od jednog eura tri mobilna operatera prihodovala su mjesečno 119,3 hiljade eura od prepaid korisnika, kojih je, prema podacima EKIP-a na kraju juna bilo 701.628 korisnika.

Reagujući na izjavu Sekulića, iz Telenora su saopštili da ne naplaćuju porez na porez.

“Telenor ne obračunava PDV na taksu od jednog eura na aktivne SIM kartice, koja ne podliježe oporezivanju shodno odredbama Zakona o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda elektroakustičnih i akustičnih uređaja“, saopštili su iz kompanije ističući da su prije počstka primjene tog zakona o načinu na koji će ga primjenjivati obavijestili Ministarstvo finansija.

“Taksa se obračunava nakon prvog poziva u mjesecu za prepaid korisnike, odnosno iskazuje na mjesečnom računu za postpaid korisnike, koji su o načinu obračuna, kao i samom naplaćivanju takse redovno obaviješteni putem SMS-a“, naveli su iz kompanije. (CdM.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *