HSBC, Credit Suisse žrtvuju zaposlene američkim vlastima

Švajcarske banke predaju imena hiljadu zaposlenih američkim vlastima, kako bi ublažile kaznu koju bi mogle dobiti zbog svoje navodne umiješanosti u pomaganje američkim klijentima da ne plaćaju porez, tvrde advokati koji zastupaju njihove zaposlene, piše Bloomberg.

Najmanje pet banka je američkom Ministarstvu pravosuđa dostavilo e-mailove i ispise telefonskih poziva zajedno sa čak 10.000 imena, prema procjenama Douglasa Hornunga, advokata iz Ženeve koji zastupa 40 sadašnjih i bivših zaposlenih švajcarske podružnice HSBC-a, Credit Suissea i Julius Baera.

Predavanje takvih dokumenata je protivzakonito, rekao je Alec Reymond, bivši predsjednik ženevske Advokatske komore koji zastupa dvoje zaposlenih Credit Suissea.

“Banke žrtvuju vlastite ljude kako bi se nagodile s ministarstvom”, rekao je Hornung. “Takvo kršenje lične privatnosti je bez presedana u švajcarskoj bankarskoj industriji.”

Švajcarske banke se žele nagoditi s američkim vlastima u istrazi oko izbjegavanja plaćanja poreza, nakon što je u februaru najstarija švajcarska banka Wegelin & Co. optužena da je pomagala klijentima da sakriju novac od poreske uprave.

Credit Suisse, HSBC i Julius Baer, koje su rekle da očekuju da će platiti kaznu kako bi riješile slučaj s poreznicima, isporučuju te podatke kako bi smekšale Amerikance, tvrdi Hornung.

Iz Credit Suissea su rekli da su švajcarske vlasti odobrile predaju imena zaposlenih, te da se “velika većina” zaposlenih nema čega bojati.

Julius Baer i Zuercher Kantonalbank takođe tvrde da su dobile odobrenje. Iz HSBC-a su rekli da su predali dokumente i da sarađuju s Amerikancima. (banka.hr)

Check Also

ECB: Podići ćemo kamatne stope koliko god je potrebno

Evropska centralna banka (ECB) će podići svoje kamate koliko god je potrebno da smanji baznu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.