Španske banke pozajmile 375,5 mlrd. €

Dodajte komentar

Španska centralna banka je saopštila da su krizom pogođene banke u toj zemlji tokom jula pozajmile rekordnih 375,5 milijardi evra od ECB.

To je za 11 odsto više u odnosu na junski nivo, kao i još jedan pokazatelj poteškoća u kome se nalazi bankarski sektor te zemlje, prenosi agencija AP.
Najnoviji podaci su sedam puta veći u odnosu na 52 milijarde dolara koliko su španske banke pozajmile u julu 2011.

Španske banke praktično nisu imale pristup finansijskim tržištima zbog strahovanja investitora u pogledu njihovog finansijskog stanja, dok je Španija, sa stopom nezaposlenosti blizu 25 odsto, takođe zabilježila rast troškova zaduživanja na nivoe koji se smatraju neodrživim na duži rok.

Vlada u Madridu je već obezbjedila zajam u vrijednosti do 100 milijardi evra od partnera iz evrozone za spas svojih oslabljenih banaka.

Inače, Špansko ministarstvo ekonomije i centralna banka te zemlje pripremaju zvanično pismo za Brisel, u kojem će zatražiti finansijsku pomoć od 30 milijardi evra za dokapitalizaciju četiri španske banke – “Bankija”, “Nova Galisija”, “Katalunja banko” i “Banko de Valensija”, objavio je španski list “Vangvardija”.

Prema navodima tog lista, pismo bi moglo da bude poslato već u četvrtak ili petak, objavljeno je na Internet sajtu Vesti.ru. Ministri finansija 17 članica evrozone odobrili su krajem jula paket pomoći za španske banke, vrijedan do 100 milijardi evra. Prvu rundu pomoći od 30 milijardi evra obezbjediće privremeni fond evrozone za spas prezaduženih članica, Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF), koga će kasnije ove godine zamijeniti trajni fond – Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM).

Španske banke mogu dobiti tu pomoć posredstvom španskog državnog fonda za restrukturisanje banaka (FROB) koji će pojedinačnim bankama dodjeljivati novac poslije kontrole i stres testova sposobnosti tih institucija da izdrže buduće nepredviđene šokove. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *