Soros i Paulson klade se na zlato

Investitori George Soros i John Paulson povećali su svoje udjele u najvećem fondu koji ulaže u zlato u trenutku kad je cijena ovog plemenitog metala doživjela najveći kvartalni pad od 2008.

Soros Fund Management više je nego udvostručio ulaganje u SPDR Gold Trust na 884,400 udjela, prema podacima na dan 30. juna. Paulson & Co. povećali su udiol 26 posto, na 21,8 miliona udjela.

Vrijednost zlata pala je 4 posto u drugom tromjesečju, što je najveći kvartalni pad od trećeg kvartala 2008. Cijene su pale obzirom da su ECB i Fed odložili dalje stimulativne mjere čime je potražnja za plemenitim metalima smanjena.

– Svi čekaju monetarno labavljenje, a posebno se čeka Fed jer investitori očekuju da će cijene rasti. Investitori su voljni držati zlato sve dok ne vide što će Fed preduzeti, poručuje Walter “Bucky” Hellwig koji upravlja imovinom u BB&T Wealt Managementu u Birminghamu, Alabama.

Cijena zlata je između decembra 2008. i juna 2011. porasla 70 posto. Zanimljivo je da cijene zlata rastu već jedanaestu uzastopnu godinu i u tom su razdoblju povećane čak sedam puta.

Centralne banke i Međunarodni monetarni fond najveći su vlasnici s 29.500 tona, ili 17 posto ukupne količine zlata, pokazuju podaci Svjetskog vijeća za zlato. Očekuje se da će centralne banke ove godine kupiti više od 456 tona zlata koliko su kupile u prošloj godini. (seebiz.eu)

Check Also

Osiguravajuća društva fakturisala bruto premiju u iznosu od 9,2 miliona eura

Na osnovu preliminarnih podataka dostavljenih Agenciji za nadzor osiguranja od strane društava za osiguranje, društva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *