Rekordna ulaganja investitora u srebro

Dodajte komentar

Ulaganja investitora u srebro su na rekordnom nivou, uprkos tome što su prognoze hedž fondova za to tržište najpesimističnije u posljednje četiri godine.

Hedž fondovi su snizili prognozu rasta cijene srebra za 72 odsto od kraja februara, a ista tendencija se zapaža i za tržište bakra, na kome je od maja ustaljen silazni trend.

Ulaganja u srebro u okviru berzanske trgovine metalom, uprkos tome, rastu treći mjesec za redom i sada se ocjenjuje da su dostigla 16,2 milijarde dolara, prema podacima agencije Blumberg.

Analitičari koje je anketirala njujorška ekonomska agencija procjenjuju da će prosječna cijena srebra u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju iznositi 33,02 dolara za finu uncu (31,1 gram), što je za 18 odsto više nego danas.

Hedž fondovi istovremeno očekuju da će usporavanje tempa rasta svjetske ekonomije prouzrokovati i pad svjetske tražnje srebra, koju 53 odsto čini industrija, uključujučhi proizvođače televizora i akumulatora.

Investitori i analitičari sa svoje strane polažu na rast cijena u očekivanju dopunskih mjera centralnih banaka za stimulaciju privrede, što će rezultirati rastom potrošnje i privlačnosti metala kao sredstva za investicije.

Od decembra 2008. godine do juna 2011, kada je američka uprava Federalnih rezervi u dvije runde otkupila dug od 2,3 biliona dolara, cijena srebra je utrostručena. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *