Inflacija u julu 0,2%, godišnja na nivou od 4,4%

Dodajte komentar

Mjesečna inflacija u julu, mjerena indeksom potrošačkih cijena iznosila je +0,2%, dok je godišnja iznosila +4,4%. Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena usluga mobilne telefonije, električne energije, usluga smještaja i goriva i maziva.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama:…

…Hoteli i restorani (+3,9%); Komunikacije (+3,8%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+1,1%); Ostali proizvodi i usluge (+0,9%); Prevoz (+0,5%); Zdravlje (+0,3%); Rekreacija i kultura (+0,2%); Odjeća i obuća (+0,1%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (+0,1%); dok je pad cijena zabilježen u grupi Hrana i bezalkoholna pića (-1,1%). Cijene u grupama: Alkoholna pića i duvan i Obrazovanje ostale su na nivou iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u julu zabilježene su u grupama: Alkoholna pića i duvan (+11,5%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (+10,9%); Hoteli i restorani (+10,4%); Hrana i bezalkoholna pića (+4,8%); Rekreacija i kultura (+4,3%);komunikacije (+4,0%);Zdravlje (+1,9%); Ostali proizvodi i usluge (+0,6%); Prevoz (+0,4%); Pokućstvo i rutinsko održavanje stana (+0,2%); dok su negativne godišnje stope inflacije zabilježene u grupama: Obrazovanje (-0,2%) i Odjeća i obuća (-0,1%).

monstat.org

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *