Završetak Olimpijskih igara oslabio evropske berze

Dodajte komentar

Evropske berze blago su oslabile u ponedjeljak u oskudnoj trgovini nakon razočaravajućih podataka iz Japana i splašnjavanja euforije povezane sa Olimpijskim igrama u Londonu.

Indeks Ftse oslabio je blagih 0,2 odsto, na 5837 bodova, frankfurtski DAX bio je na istom odstotnom dobitku, dostigavši 6954 boda, a pariški CAC takođe je ojačao, i to 0,3 odsto, i iznosio je 3444 boda, javljaju agencije.

Rudarske akcije našle su se pod pritiskom zbog straha za rast svjetske privrede, a dodatno su ih zakočili službeni japanski privredni podaci koji su pokazali da je privreda od aprila do jula posrnula samo 0,3 odsto, upola sporije nego što se očekivalo.

Tako je Vedanta Resources oslabio 2,6, a Kazakhmys 1,7 odsto.

“Čini se da je nedavni uzlet splasnuo zbog razočaravajućih podataka iz Japana i otrežnjenja nakon završetka Olimpijskih igara”, konstatovao je Mike McCudden iz Interactive Investora.

“Ključni je trenutak za konkretne poteze u evrozoni prije nego što nade u podsticajne mjere počnu blijediti zajedno sa preostalim pozitivnim očekivanjima”, dodao je McCudden.

Među dobitnicima izdvajali su se osiguravaoci pa su Munich Re, Allianz i Axa ojačali u rasponu od 0,5 do 1,3 odsto.

Indeks Tokijske berze Nikkei zaključio je trgovinu u blagom minusu od 0,1 odsto, na 8885 bodova. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *