Investitori se spremaju za krah eura

Banke, kompanije i investitori pripremaju se za kolaps evra, piše Špigl. Pada prekogranično pozajmljivanje banaka, a ulaže se uglavnom u nemačke nekretnine i obveznice. Evro je međutim i dalje stabilan u odnosu na dolar ali samo zato što i SAD imaju dužničke probleme.

Otmar Izing, jedan od kreatora evra, pokušava da objasni javnosti šta je sve pošlo naopako sa zajedničkom valutom.

Podseća kako mu je Milton Firdman čestitao kada je postao član upravnog odbora Evropske centralne banke: “Dragi Otmare, čestitam na izvršavanju nemogućeg posla”. Američki nobelovac nije verovao u novu valutu, čime je bio vizionar – danas mnogi ne veruju u opstanak evra.

Političari nemaju nikakvu ideju kako da ga zaštite od uticaja krize. Iz nekih članica evrozone čuju se pozivi na izbacivanje Grčke iz monetarne unije (ministar finansija Bavarije) a iz drugih pozivi na kolektiviziranje njenog duga.

Prema podacima ECB-a prekogranične pozajmice banaka u članicama evrozone su posle leta 2011. pale na najniži nivo otkada je počela svetska kriza. Ne samo što ne daju pozajmice preduzećima, ove banke čak sve manje pomažu svojim podružnicama u inostranstvu. One se sve više ogrničavaju na poslovanje u svojim zemljama.

Zato što privatni kapital više ne teče slobodno evrozonom, ovu ulogu uzima ECB, odnosno poreski obveznici. Tako se monetarna unija samo veštački održava u životu i pitanje koliko dugo će u takvom stanju opstati.  (bifonline.rs)

Check Also

Naredna godina će biti loša za američki dolar

Naredna godina će biti brutalna za američku valutu, kaže profesor na Jejlu i ekonomista Stiven …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *