G20: Hitni razogovori o enormnim poskupljenjima hrane

Dodajte komentar

Grupa 20 će 27. avgusta održati hitan telefonski razgovor na kome će osmisliti jedinstven odgovor na enormno poskupljenje hrane, izazvano sušom u SAD i povećanjem potražnje na tržištu, prenosi “Fajnenšl tajms”.

Američki predsjednik Barak Obama je proteklog vikenda sazvao Kongres na kome je pomogao poljoprivrednicima koji se bore sa najvećom sušom u proteklih 50 godina.

Sazivanje Kongresa uslijedilo je nakon što je Ministarstvo poljoprivrede SAD upozorilo na nagli skok cijena žitarica.

Prema saopštenju Ministarstva, cijene kukuruza će dostići 8,90 dolara po barelu, što je drastičan porast u odnosu na juli, i soja će se prodavati od 15 do 17 dolara po barelu, što je dva dolara više u odnosu na juli.

Rekordna temperatura u julu znatno je oštetila obje vrste žitarica i prouzrokovala najniži nivo prinosa kukuruza od 1995. godine, dok je prinos soje najniži od 2003. godine, navodi se u saopštenju.

Zabrinutost oko stanja žetve u SAD navela je zvaničnike grupe 20 i UN zvaničnike da sazovu hitan razgovor za 27. avgust, piše list.

Planirani sastanak grupe 20 bi mogao biti održan krajem septembra ili početkom oktobra.

Sazivanje sastanka nije znak panike već potreba za postizanjem određenog dogovora kako se ne bi ponovile tenzije koje su 2008. godine uslijedile nakon rasta cijena. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *