Porasla obavezna rezerva banaka

Dodajte komentar

Obavezna rezerva poslovnih banaka na kraju jula iznosila je 178,9 miliona eura, što je 3,5 odsto više nego u junu, pokazuju podaci Centralne banke.

Na računima CBCG u inostranstvu izdvojeno je 21,4 odsto rezervi, 45,8 odsto je deponovano na domaćim, a 32,8 odsto u obliku državnih zapisa.

Prosječno stanje ukupnih depozita banaka, na koji se obračunava obavezna rezerva, krajem jula iznosilo je oko 1,9 milijardi eura, 61,8 miliona više nego na kraju juna. Od ukupnih depozita na one po viđenju odnosi se 40,2 odsto, a na oročene 59,8 odsto.

Banke u Crnoj Gori izdvojile su obaveznu rezervu na osnovu odluke CBCG, kojom je uspostavljen sistem obračuna obavezne rezerve primjenom stope od 9,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti po viđenju i ugovoreni sa ročnošću do jedne godine i stope od 8,5 odsto na dio osnovice koju čine depoziti ugovoreni sa ročnošću preko jedne godine. Na depozite ugovorene sa ročnošću preko jedne godine koji imaju klauzulu o mogućnosti razročenja u roku kraćem od jedne godine primjenjuje se stopa od 9,5 odsto.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *