MANS: Prodaja Kontejnerskih terminala će biti još jedna loša privatizacija

Dodajte komentar

Umjesto da razvije dugoročnu strategiju kojom bi Luka Bar i Željeznica  oživjele mrtvu privredu , Vlada je krenula u još jedan poduhvat loše privatizacije od koje će koristi imati samo prijatelji i poslovni saradnici Prve familije, saopšteno je danas iz MANS-a.

Preliminarni tender za prodaju barskog preduzeća Kontejnerski terminali i generalni tereti KTGT bio je otvoren do kraja jula. 

Iz MANS-a ocjenjuju da će se uskoro znati da li će se ostvariti Vladina namjera da ponovo napuni džepove domaćih i stranih tajkuna i koliko – toliko  državni budžet, kako bi ga izdašno iskoristili za kampanju vladajućih partija na predstojećim izborima.

“Kao i desetinu puta prethodnih 20 godina i ovaj put Vlada nema, niti ga želi, dugorični plan i strategiju kako da valorizuje državne resurse i iskoristi ih za razvoj društva, privrede i boljitak svojih građana. Na to upućuje i put kojim je ponovo krenula u prodaji većinskog paketa državnih akcija KTGT. Naime, nema države  u okruženju koja je rasprodala svoje luke ili dala strancima  koncesije za korišćenje lučkog područja na 30 godina, kao što je to predviđeno pozivom  Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore u slučaju KTGT“, ističu u MANS-u.

Pod koncesije se daju tehnološki zastarjeli terminali, a luke prodaju samo oni koji nemaju razvojne planove.

“I dok stručnjaci za ovu oblast upozoravaju da se kontejnerski terminali nikako ne prodaju jer  se u svijetu povećava promet koji se odvija na ovaj način, Vlada Crne Gore je riješila da dovede nove strane investitore, ovaj put  Azerbejdžance. U kombinaciji za novog vlasnika barskih kontejnera je firma iza koje  po tvdrnjama tamošnjih medija najvjerovatnije stoji azerbejdžanski predsjednik, čiji su demokratski maniri jednaki onima koji nas vode u sunovrat već 20 godina“, navode između ostalog iz MANS-a.

CdM.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *