I Japan je osjetio snažan udar ekonomske krize eurozone

Japanski ekonomski rast je usporen u drugom kvartalu, s obzirom da je izvoz pogođen krizom evrozone, a domaća potrošnja stagnira.

BDP Japana je u zadnja tri mjeseca u odnosu na prethodni kvartal porastao za 0,3 odsto, što je slabije nego u prvom kvartalu kada je rast iznosio jedan odsto.

Na godišnjem nivou rast je iznosio 1,4 odsto na godišnjem nivou, znatno usporivši u poređenju s prvim tromjesečjem kada je dostigao 5,5 odsto.

Analitičari upozoravaju da se usporavanje može nastaviti i u idućim mjesecima zbog nesigurne globalne ekonomske situacije.

“Baš kao što i domaća potražnja gubi dah, i izvoz će oslabiti s obzirom na dužničku krizu s kojom se bori Evropa te postoji mogućnost da Japan bude u stanju ekonomskog zatišja u periodu od jula do septembra”, rekao je glavni ekonomista Meiji Yasuda Life Insurancea Yuichi Kodama.

Još jedan od razloga usporavanja japanske ekonomije je spor oporavak SAD-a, koji je ključno izvozno tržište, baš kao i snažna japanska valuta koja je izvoznicima otežala posao čineći njihovu robu skupljom, prenose agencije.

Check Also

Državni dug Crne Gore na kraju marta 3,343 milijarde eura

Ukupan državni dug Crne Gore na kraju marta iznosio je 3,343 milijarde eura, što je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *