I Japan je osjetio snažan udar ekonomske krize eurozone

Japanski ekonomski rast je usporen u drugom kvartalu, s obzirom da je izvoz pogođen krizom evrozone, a domaća potrošnja stagnira.

BDP Japana je u zadnja tri mjeseca u odnosu na prethodni kvartal porastao za 0,3 odsto, što je slabije nego u prvom kvartalu kada je rast iznosio jedan odsto.

Na godišnjem nivou rast je iznosio 1,4 odsto na godišnjem nivou, znatno usporivši u poređenju s prvim tromjesečjem kada je dostigao 5,5 odsto.

Analitičari upozoravaju da se usporavanje može nastaviti i u idućim mjesecima zbog nesigurne globalne ekonomske situacije.

“Baš kao što i domaća potražnja gubi dah, i izvoz će oslabiti s obzirom na dužničku krizu s kojom se bori Evropa te postoji mogućnost da Japan bude u stanju ekonomskog zatišja u periodu od jula do septembra”, rekao je glavni ekonomista Meiji Yasuda Life Insurancea Yuichi Kodama.

Još jedan od razloga usporavanja japanske ekonomije je spor oporavak SAD-a, koji je ključno izvozno tržište, baš kao i snažna japanska valuta koja je izvoznicima otežala posao čineći njihovu robu skupljom, prenose agencije.

Check Also

EU produžila ekonomske sankcije Rusiji

Šefovi država ili vlada EU produžili su za 6 mjeseci ekonomske sankcije Rusiji uvedene 2014. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *