I Japan je osjetio snažan udar ekonomske krize eurozone

Dodajte komentar

Japanski ekonomski rast je usporen u drugom kvartalu, s obzirom da je izvoz pogođen krizom evrozone, a domaća potrošnja stagnira.

BDP Japana je u zadnja tri mjeseca u odnosu na prethodni kvartal porastao za 0,3 odsto, što je slabije nego u prvom kvartalu kada je rast iznosio jedan odsto.

Na godišnjem nivou rast je iznosio 1,4 odsto na godišnjem nivou, znatno usporivši u poređenju s prvim tromjesečjem kada je dostigao 5,5 odsto.

Analitičari upozoravaju da se usporavanje može nastaviti i u idućim mjesecima zbog nesigurne globalne ekonomske situacije.

“Baš kao što i domaća potražnja gubi dah, i izvoz će oslabiti s obzirom na dužničku krizu s kojom se bori Evropa te postoji mogućnost da Japan bude u stanju ekonomskog zatišja u periodu od jula do septembra”, rekao je glavni ekonomista Meiji Yasuda Life Insurancea Yuichi Kodama.

Još jedan od razloga usporavanja japanske ekonomije je spor oporavak SAD-a, koji je ključno izvozno tržište, baš kao i snažna japanska valuta koja je izvoznicima otežala posao čineći njihovu robu skupljom, prenose agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *