Gazprom: Pad dobiti 21 posto

Dodajte komentar

Gazprom Neft, peti po veličini ruski proizvođač nafte, u ponedjeljak je saopštio da mu je neto dobit u drugom tromjesečju pala 21 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 30,35 milijardi rubalja (953,6 miliona dolara), zbog pada cijena nafte i viših izvoznih dažbina.

Analitičari u Reutersovom istraživanju u prosjeku su očekivali neto dobit u visini 30,32 milijarde rubalja.  

Gazprom Neft, zajedno s drugim ruskim firmama, prelazi u ovoj godini na Međunarodne standarde finansijskog izvještavanja (IFRS), s prethodno korišćenih američkih, što znači da objavljuje rezultate u rubljama.

Analitičari ističu da je Gazprom Neft, naftni ogranak ruskog energetskog diva Gazproma, prošao bolje u razdoblju od aprila do juna od konkurencije zahvaljujući snažnom poslovanju prerade. Prodaja naftnih proizvoda čini čak tri četvrtine njegovih prihoda.

Rosneft, najveći ruski proizvođač nafte, zabilježio je u drugom tromjesečju neočekivani gubitak u visini osam milijardi rubalja zbog slabije rublje i većih poreznih davanja, prenosi poslovni dnevnik.

Gazprom Neft saopštio je da su mu prihodi povećani 18 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 301,2 milijarde rubalja u promatranom razdoblju, zahvaljujući prodaji rafiniranih proizvoda, dok je dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) pala 2,6 posto, na 59,6 milijardi rubalja.

Izvor: biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *