Fabrika elektroda Plužine: U gubitku 614 hiljada

Dodajte komentar

Fabrika elektroda Piva iz Plužina, jedina te vrste u regionu, završila je prvu polovinu godine sa gubitkom od 614,15 hiljada eura, 19,5 odsto manjim u odnosu na uporedni period. Kompanija je od januara do kraja juna, prema izvještaju o poslovanju koje je objavljen na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, imala prihod od 285,74 hiljade eura, što je 20,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Poslovni rashodi FEP-a su u tom razdoblju smanjeni 12,8 odsto, na 784,3 hiljade eura, dok su dugoročna rezervisanja i obaveze na kraju juna iznosile 5,66 miliona eura, a kratkoročna četiri miliona.

Aktiva plužinske fabrike smanjena je 1,4 odsto, na 8,3 miliona eura.
Na redovnoj Skupštini akcionara FEP-a, koja je održana u četvrtak, izabran je novi odbor direktora u sastavu Radenko Pejović, Mirko Kilibarda, Vasilije Tomanović, Vesna Grgurović i Dragan Milović.

Proizvodnju u FEP-u zaustavio je u septembru 2010. godine Atlas mont fond. FEP je bio jedna od prvih kompanija za koju je rješavanje problema najavio premijer Igor Lukšić neposredno po preuzimanju funkcije predsjednika Vlade. Lukšić je tada obećao da će Vlada pomoći oporavak plužinske fabrike, isplatiti nekoliko zaostalih zarada radnicima i pokrenuti proizvodnju.

Ubrzo zatim promjenom vlasničke strukture 34,65 odsto akcija ranijeg najvećeg pojedinačnog vlasnika, Atlas mont fonda, pripalo je IRF-u.

Novi vlasnik je pokrenuo proizvodnju u punom kapacitetu u aprilu uloživši u februaru oko 430 hiljada eura, a potom je promijenjena i uprava.

Zaposlenima u FEP-u nakon toga počela je isplata 12 zarada od ukupno 23 zaostale zarade, a novac za to obezbijeđen je od 2,5 miliona eura kredita, za koji su garancije dali država i IRF.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *