Madžar: Dinar čeka ‘indijanska’ smrt

Kurs dinara već ima vrednost koju su mnogi ekonomisti najavljivali tek za kraj godine, a euro je sada čak 15,4 dinara “skuplji” u odnosu na početak godine. Zajmovi države iz inostranstva ojačaće, bar nakratko, domaću valutu, kažu stručnjaci. Očekuje se da će višak deviza do kraja godine umiriti tržište.

Narodna banka Srbije je, inače, od početka godine, intervenisala prodajom 1,347 milijarde eura deviznih rezervi, sprečavajući preveliki dnevni pad dinara. 

S obzirom na definitivnu “nestašicu” novih ulaganja i priliva stranog novca, najava ministra finansija Mlađana Dinkića o međunarodnim aranžmanima vrednim dve milijarde evra, koliko bi do kraja godine trebalo da uđe u Srbiju u vidu najavljenog novog kreditnog zaduženja države, sigurno će da utiče i na kurs domaće valute u pravcu njene stabilizacije.

– Svaki rast ponude deviza jača dinar, a smanjuje cenu evra. Međutim, dalji pad dinara ipak je neminovan – kaže profesor Ljubomir Madžar.

Prema njegovim rečima, nivo kursa koji sada imamo je neodrživ, dinar je još jak, iako ne toliko koliko je bio u poslednjih nekoliko godina. On će svakako i dalje morati da pada u dužem vremenskom periodu.

Kreditnim zajmovima i eventualno nekim drugim merama moguće je na kraće vreme usporiti, ili čak privremeno i zaustaviti pad dinara.

– U svakom slučaju, šta god da bude, čeka nas lagana, “indijanska” smrt – kaže Madžar.

Na pitanje koji je to optimalni kurs domaće valute, Madžar nema odgovor.

– Mogu samo da vam dam jedan element odgovora na to pitanje: jak dinar nije dobar za privredu. A, od optimuma smo daleko – zaključuje profesor Madžar.  (kamatica.com)

Check Also

Turska lira pala rekordno nisko nakon novog izbora Erdogana

Turska lira je potonula kada je sadašnji predsjednik Recep Tayyip Erdogan osigurao svoju pobjedu na …

Leave a Reply

Your email address will not be published.