Građani neobaviješteni, obmane postanu svjesni tek kad im novac ode sa računa

Dodajte komentar

Građani su prilično neobaviješteni o cijeni usluga kada su u pitanju kartice. Problem je međutim što ih o tome ne obavijeste ni službenici kojima je to u opisu posla, pišu Dnevne novine.

U dubokom i još neistraženom moru prevara sa kojima se građani srijeću svaki dan, najteže je ipak izboriti se sa onima koje se tiču novčanih odliva sa bankovnog računa.

Održavanje kartice i onda kada je ne koristite, ali i druge male i malo veće obmane za koje nijeste znali jer nijeste bili obaviješteni, na dugi rok mogu vam donijeti troškove kojima se nijeste nadali.

Iz nevladine organizacije NVO Građanski bankarski ombudsman upozoravaju da obratite pažnju pri svakoj transakciji i preuzimanju obaveza, kako ne biste “upali” u neplanirane probleme. Iako nam u većini slučajeva bankovna kartica olakšava platni promet, ona može biti i izvor velikog broja prevara. Dejana Savićević iz Nevladine organizacije Građanski bankarski ombudsman kaže da je nemali broj onih koji uočavaju različite oblike prevara putem kartica.

“Najčešće vid prevare je to što klijente niko ne obavijesti da im obaveze ne prestaju kada pređu u neku drugu banku, već im poslije izvjesnog perioda stigne opomena kako nijesu izmirili obaveze održavanja kartice”, objašnjava Savićević.

Savićević napominje da je bilo slučajeva kada su preduzeća svojim zaposlenima omogućavali kupovinu putem kartice u nekom trgovačkom lancu, a da su kasnije zaposleni naslijedili i obaveze po kartici na koje nijesu svojevoljno pristali. Kako ističe građanski bankarski ombudsman, nevolja je u tome što se prilikom preuzimanja kartice u banci ne potpisuje nikakav ugovor, te tako korisnik zapravo ni nema nikakv uvid o događajima vezanim za njegovu karticu.

“Ljudi mahom ni ne znaju koliko im svako provjeravanje stanja “skida” novca sa računu. Misle da je to neznatna suma, koja se na kraju mjeseca može pretvoriti u nemali iznos”, opominje Savićević.

Ovo je moguće, kako smatra Savićević, samo zato što u našoj zemlji ne postoji zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga kojim bi bile definisane pojedinačne kategorije korisnika, njihova prava, obaveze, ali djelovanje u slučaju povrede prava ili neizvršavanja obaveza.

“Prošle godine smo uputili inicijativu parlamentu i ja se nadam da ćemo, nakon ljetnjih odmora konačno imati priliku da razgovaramo o ovom zaista ozbiljnom problemu mnogobrojnih prevarenih. Uskoro ćemo svim poslaničkim klubovima poslati naše viđenje kako zakon treba da izgleda, ali i predloge izmjena postojećeg zakona o bankama”, kazala je Savićević.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore, u našoj zemlji ima oko 95.000 korisnika kartica u domaćem platnom prometu, dok je za promet sa inostranstvom evidentirano oko 40.000 kartica. Ukoliko se uzme da prosječno mjesečno odražavanje kartice košta euro, lako je izračunati da domaće banke samo po osnovu održavanja kartica prihoduju oko 135.000 eura.

Izvor: cdm.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *