Evropsko tržište rada nudi sve manje prilika za posao

Dodajte komentar

Kada je u pitanju zapošljavanje, predstojeće razdoblje u Evropi biće veoma „izazovno“, upozorava najveća agencija za privremeno zapošljavanje Adecco, prenosi Reuters.

U ovoj švajcarskoj agenciji to pripisuju činjenici da najveće tržište rada, francusko, ali i ono u drugim zemljama članicama evrozone, neće tako skoro izaći iz parališuće dužničke krize.

Naime, privremeno zapošljavanje smatra se najboljim indikatorom za ukupno tržište rada jer mnogi poslodavci oklijevaju odmah da preuzmu obaveze koje proizlaze iz zapošljavanja na neodređeno vrijeme. Umjesto toga, preferiraju zapošljavanje na određeno vrijeme jer smatraju da im to omogućava fleksibilnost u slučaju da ekonomski oporavak stagnira.

“Prihodi su nam u julu bili slabiji, uglavnom zbog Francuske i Japana. Geografski gledano, razvoj situacije na tržištima rada i dalje je raznolik. Evropska tržišta rada i dalje slabe”, navodi se u saopštenju Adeccoa.

U Sjedinjenim Državama stopa nezaposlenosti je i dalje visoka, dok evropske vlade uvode budžetsku štednju pa se takođe bore s rekordnom nezaposlenošću. Adecco je zbog takve situacije na tržištima rada u svijetu u drugom tromjesečju zabilježio pad neto dobiti za 20 odsto, na 113 miliona evra. Prihod je opao za četiri odsto, na 5,2 milijarde evra, pri čemu je na tržištu Francuske, Italije i Japana imala dvocifrene stope pada prihoda.

Prihodi Adeccoa u Francuskoj i Italiji tako su spali za po 13 odsto a u Japanu za 10 odsto. U Njemačkoj, koja je do sad pokretala evropsku ekonomiju, prihodi Adeccoa spustili su se za jedan odsto, u Švajcarskoj su smanjeni za 12 odsto, a u zemljama Beneluksa manji za pet odsto. Istovremeno je švajcarska kompanija prihode povećala za dva odsto u Sjevernoj Americi, u Velikoj Britaniji i Irskoj za sedam odsto a na tržištima u razvoju prihodi Adeccoa u drugome tromjesečju ove godine rasli su za 12 odsto.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *