Ekonomije Makedonije i Japana svrstane među najgore

Dodajte komentar

Makedonija se našla na CNN-novu popisu pet država s najgorim ekonomijama na svijetu. Ono što nekadašnju jugoslavensku republiku izdvaja u društvu kojeg čine i Sudan, Kongo, Bjelorusija i Japan jest najviša stopa nezaposlenosti.

MMF ne objavljuje podatke o nezaposlenosti svih država, no među onima čiji su podaci poznati Makedonija je najgora. Očekuje se da će stopa nezaposlenost ove godine dosegnuti 31,2 posto unatoč čvrstom ekonomskom rastu, što znači da je problem u strukturama.

Treba naglasiti da podaci o nezaposlenosti u Makedoniji ne obuhvaćaju takozvano sivo tržište koje navodno čini znatan dio makedonske ekonomske aktivnosti.

Japan, jedna od najbogatijih zemalja na svijetu, na popisu se našao zbog daleko najvećeg državnog duga koji je dosegao čak 235,8 posto BDP-a, a MMF procjenjuje da će do kraja godine narasti na 239 posto BDP-a.

“Posljednja europska diktatura”, kako se često naziva Bjelorusiju, ima pak veliki problem s inflacijom koja bi ove godine trebala dosegnuti 65.9 posto. Kongo ima najmanji BDP po glavi stanovnika – 231.51 dolara – unatoč čvrstom ekonomskom rastu od 6 do 7 posto, dok je Sudan “znamenit” po ekonomskom rastu od -7,3 posto koje je dijelom rezultat lanjskog otcijepljenja naftom bogatog Južnog Sudana.

Izvor: biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *