Beogradska berza: Nedjeljni izvještaj 06.08.2012. – 10.08.2012.

Dodajte komentar

Proteklih pet trgovačkih dana doneli su lagani oporavak domaćeg tržišta akcija uz nešto intezivnije trgovanje na nekolicini hartija. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, dobio je na vrednosti četvrtinu procenta, okončavši nedelju nadomak nivoa od 440 poena. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 3,2 miliona evra, a više od polovine realizacije otpalo je na trgovanje akcijama Energoprojekta (ENHL). 

Akcije – Najveći domaći građevinar Energoprojekt obeležio je trgovačku nedelju sa najboljim nedeljnim prometom u tekućoj godini i rastom cene od 4,3 odsto. Akcije ove kompanije zabeležile su promet od 192,5 miliona dinara, najvećim delom po ceni od 440 dinara, da bi na kraju nedelje preskakale nivo od 480 dinara uz prilično slabu ponudu. Ukupno je isprometovano 4,4 odsto akcija ove kompanije, a ostaje da se vidi da li ponovo kupac velikog paketa akcija bio najveći rival ove kompanije, Napred, koji je proteklih mesec dana bio dominantan kupac ovih hartija.

Bečejski Sojaprotein (SJPT) zabeležio je promet od 82,7 miliona dinara, a najvećim delo je ostvaren na nivou od 530 dinara na početku trgovačke nedelje. Kraj sedmice Soja je dočekala na nivou od 492 dinara, ali je pad cene usledio uz prilično nizak obim prometa. Solidnu realizaciju od 19,5 miliona dinara registrovalo je i Sojino zavisno preduzeće, subotički Veterinarski zavod (VZAS), koji je u sedmici porastao 5,3 procenta stigavši do nivoa od 355 dinara. Tradicionalno najprometnija hartija, Naftna industrija Srbije (NIIS), ostvarila je promet od 17,8 miliona dinara uz solidan pritisak na strani tražnje, ali uz blagi rast cene do nivoa od 612 dinara. Najveća domaća vazdušna luka, Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) ostvario je promet od sedam miliona dinara, stigavši do 436 dinara što je najviša cena zatvaranja ove hartije u poslednjih dva i po meseca.

Bankarske akcije ni ove sedmice nisu privukle veću pažnju ulagača. Korporativni skandal oko Agrobanke koji je medijski eskalirao protekle sedmice dodatno je investitore odvukao od najkvalitetnijih bankarskih akcija premda se neke od njih nalaze nadomak istorijskog minimuma. Niška AIK banka (AIKB) protekle sedmice je blago oscilirala oko nivoa od 1.400 dinara uz promet od 4,6 miliona dinara. Još uvek nema novih informacija u vezi sa prodajom 20 odsto akcija AIK-a koje se nalazi u posedu grčkog ATE-a čiju je zdravu aktivu nedavno preuzela Piraeus banka. Najveća domaća banka pod kontrolom države, Komercijalna (KMBN), porasla je na 1.300 dinara uz mizeran promet, uz i dalje prilično slabu investiciona aktivnost, kako na strani kupovine tako i prodaje. Beogradska Jubmes banka (JMBN) pala je na nivo od 10.000 dinara uz neveliki promet, dok se Privredna banka (PRBN) takođe sa nevelikim prometom spustila na novi istorijski minimum od 100 dinara. Čelnici ove banke izjavili su da je polugodišnji gubitak Privredne smanjen na milion evra, ali da je uprkos tome veoma teško pronaći strateškog partnera u ovom trenutku.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su skroman promet od 0,24 miliona evra, a najprometnija serija bila je A2013 čiji je prinos potkraj nedelje spao nadomak nivoa od 4 procenta. Ostale obveznice nosile su zaradu od oko šest procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija dužničkih državnih hartija. Na reotvaranju, ponuđene su 18-omesečne trezorske note nominalne vrednosti 6,6 milijardi dinara. Tražnja je bila prilično solidna, prodato je 93,4 odsto emisije uz prinosnu stopu od 14,94 odsto.

sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *