Zlato najskuplje u nedjelju dana

Dodajte komentar

Cijena zlata je na berzi u Londonu dostigla jednonedjeljni maksimum, u očekivanju ekonomskih stimulansa u Kini i SAD-u.

Zlato za trenutnu isporuku na berzi u Londonu je ojačalo 0,2 posto, na 1.615,19 dolara za uncu, pošto je u jednom trenutku dostiglo najviši nivo od 31. julaod 1.618,80 dolara. Isporuka tog plemenitog metala u decembru poskupjela je 0,1 posto, na 1.617,70 dolara u New Yorku, prenose mediji.

“Bilo kakvo labavljenje monetarne politike vjerovatno će biti vrlo pozitivno za tržište zlata”, izjavio je analitičar Saed Amen u kompaniji Nomura international u Londonu.

Analitičari ističu da je na novi skok cijene najviše uticalo usporavanja inflacije u Kini i očekivanja porasta zahtjeva za dobijanje nadoknada za nezaposlene u SAD-u, što povećava optimizam da bi centralne banke tih dviju najvećih svjetskih ekonomija mogle preduzeti mjere za podsticanje rasta.

Cijena srebra za spot isporuku porasla je 0,4 posto, na 28,1563 dolara za uncu, a platine uvećana 0,5 posto, na 1.416,12 dolara za uncu, na najviši nivo od 3. avgusta.Paladijum je poskupio 0,5 odsto, na 590,08 dolara za uncu, što je najviša cijena od 1. avgusta. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *