Tri valutne zone u budućnosti

Finansijski eksperti smatraju da će u budućnosti postojati tri zone – dolara, eura i juana. Ekonomska kriza iz 2008. pojačala je kritiku dolara – njegova hegemonija isuviše košta svetsku ekonomiju. Čitave zemlje i čitavi regioni najavili su preračunavanje ne u dolarima, već u nacionalnim valutama.

Kina i Japan najavili su da će ove godine početi da razmenjuju svoje valute bez konverzije u dolare.

Zamena svetske rezervne valute sa nekoliko regionalnih za mnoge stručnjake je najverovatniji trend. Već sada desetine novčanih jedinica praktično imaju status rezervnih – u njih ulažu nacionalne vlade, pa čak i privatni investitori i banke.

Finansijski ekperti smatraju da će u svetu biti nekoliko valutnih zona te da će uloga dolara van dolarske zone biti mala.

Ipak, regionalne valute mogu biti samo privremeni korak u procesu stvaranja nove svetske supervalute. Globalna ekonomija teško izlazi na kraj bez univerzalne mere vrednosti kakva je sada dolar.

Ekonomski analitičari upozoravaju da će mnogo novčanih jedinica otežati preračunavanja pa će svetu biti potrebna “glavna” valuta. Pitanje svih pitanja glasi – koja će je zemlja ponuditi?

Možda će se sve vratiti zlatnom standardu? Ili će rezervne valute biti vezane za neku berzansku robu? Naftni “fjučersi” odavno su alternativa valuti. Špekulanti sve više ulažu u metal, sirovine i hranu.

Trenutno, najveća ekonomska misterija, osim opstanka evra, je da li će SAD poći za rukom da ostanu prva ekonomija sveta i šta će biti sa dolarom.

Deo eksperata očekuje slabljenje dolara i njegovu zamenu sa nekoliko regionalnih valuta. Drugi su, pak, uvereni da globalna ekonomija neće moći bez “bazične” novčane jedinice.

Finansijski analitičari se slažu u jednom: ako je dolaru suđeno da ostane bez glavne uloge, to se neće desiti danas. Proces će biti evolucioni i trajaće decenijama. (capital.ba)

Check Also

Naredna godina će biti loša za američki dolar

Naredna godina će biti brutalna za američku valutu, kaže profesor na Jejlu i ekonomista Stiven …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *