Nestle: Neto dobit u pola godine povećana 8,9%

Dodajte komentar

Švajcarski prehrambeni div Nestle izvijestio je u četvrtak da je u prvoj polovini godine povećao dobit za 8,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ali očekuje “izazovno” okruženje u nastavku 2012. Zahvaljujući snažnoj potražnji na tržištima u nastajanju, višim cijenama i rezanju troškova, najveći svjetski proizvođač hrane i bezalkoholnih pića povećao je u razdoblju od januara do juna neto dobit na 5,1 milijardu švajcarskih franaka (5,27 milijardi dolara). U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 4,7 milijardi franaka.

U Nestleu pripisuju takav rezultat skoku prihoda u posmatranom razdoblju na 44,1 milijardu švajcarskih franaka (45,37 milijardi dolara), što je 7,5 posto više nego u istom razdoblju lani.

Organski je rast iznosio 6,6 posto i bio je nešto niži nego u prvom tromjesečju ali je nadmašio očekivanja analitičara koji su očekivali da će iznositi 6,3 posto.

Proizvođač brendova poput Nescafea potvrdio je ujedno prognozu za ostatak godine, uprkos “teškom okruženju za trgovanje, posebno na razvijenim tržištima”. Očekuju tako organski rast u ostatku godine između pet i šest posto, zahvaljujući snažnom prvom polugodištu i očekivanoj stabilizaciji cijena sirovina.

Izvršni direktor Paul Bulcke naglašava da rezultati u prvoj polovini godine pokazuju da je kompanija “donijela prave odluke u pravo vrijeme” i da njen strateški plan funkcioniše.

“Neprekidno razvijamo nove strategije pridobijanja potrošača na tržištima u nastajanju i služimo se novim medijima kako bismo više direktno komunicirali s potrošačima i povećali prinos na ulaganje u brendove. Takav je pristup rezultirao profitabilnim rastom i na razvijenim i na tržištima u nastajanju”, istakao je Bulcke. (seebiz.eu)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *