Neophodna sveobuhvatna reforma libora

Dodajte komentar

Međubankarska kamata libor više nije upotrebljiva u sadašnjem obliku i mora biti promijenjena ili zamijenjena, saopštilo je danas britansko regulatorno tijelo koje pokušava da obnovi svoj kredibilitet. Inicijalna revizija načina na koji se određuje libor, koju je pokrenula Administracija za finansijske usluge (FSA), prvi je konkretan korak u reformi libora, poslije otkrivanja skandaloznog manipulisanja ovom kamatom u direktnim kontaktima među najvećim svjetskim bankama,

“Postojeća struktura i rukovođenje liborom više nisu odgovarajući i nepohodna je reforma”, rekao je u govoru u Londonu upravni direktor FSA Martin Vitli, prenosi Rojters.

On je dodao da se preispituje i budućnost ostalih bankarskih repera koji utiču na formiranje cijena različite robe, od nafte i zlata do akcija na berzama.

Libor (londonska međubankarska kamatna stopa) direktno utiče na troškove korištenja kreditnih kartica i cijene kompleksnih bankarskih proizvoda.

Vitli je naredio provođenje reformi nakon što je britanska banka “Barklis” kažnjena sa više od 450 miliona dolara zbog manipulisanja visinom libora. Sa kaznom je suočena i Kraljevska banka Škotske.

Vitli je predložio da u nekim slučajevima treba koristiti alternative liboru i da izračunavanje kamata treba da se radi drugačije nego do sada.

Formiranje repera bilo bi zasnovano manje na procjenama, a više na konkretnim trendovima, rekao je Vitli. U određivanje visine libora mogao bi da bude uključen veći broj banaka, koje bi svojim podacima doprinijele preciznijem izračunavanju međubankarske kamatne stope.

Do sada je članstvo u panelu za određivanje libora bilo rezervisano za malu grupu banaka, koje svakodnevno objavljuju svoje procjene o kamatama pod kojima su spremne da pozajme različite valute na različite vremenske periode.

Nemoguće je izvršiti momentalnu zamjenu libora zato što je preveliki broj ugovora vezan za ovu kamatnu stopu, a možda ga nije ni moguće u potpunosti zamijeniti zato što alternative nisu savršene, rekao je Vitli Rojtersu. (CAPITAL.BA)

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *