Fitch smanjio ocjenu za šest slovenačkih banaka

Dodajte komentar

Agencija Fitch snizila je u četvrtak ocjenu boniteta za 6 slovenačkih banaka, s negativnim dugoročnim izgledima, obrazloživši to potrebom njihove dokapitalizacije, te teškoćama u neposrednom okruženju jer Fitch procjenjuje da će slovenački BDP ove godine biti smanjen za 1,1 posto u odnosu na prošlu godinu.

Rejting je smanjen za jedan nivo, s “BBB” na “BBB-“, slijedećim bankama: Nova Ljubljanska Banka (NLB), Nova Kreditna Banka Maribor (NKBM), Abanka Vipa, Gorenjska Banka (GB), Banka Celje d.d. (BC) i Probanka. Rejting nije smanjen međutim Banci Koper u većinskom vlasništvu jedne italijanske bankarske grupacije.Smanjivanje bonitetne ocjene najvećih slovenačkih banaka dolazi nakon što je Fitch kao zadnji od triju najvećih bonitetnih agencija u srijedu smanjio i kreditni rejting Slovenije, za jedan nivo, s A na A-, navevši kao glavni razlog teškoće koje se očekuju u dokapitalizaciji vodećih sistemskih banaka koje su u većinskom vlasništvu države.

Prema očekivanju agencije Fitch, Slovenija će zbog loših kreditnih plasmana NLB-a, NKBM-a i banke Vipa u te banke morati ove i slijedeće godine uložiti dodatnih 2,8 milijarde eura, a oporavak slovenačke ekonomije u iduće dvije godine može biti vrlo usporen. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *