Manjinski akcionari Trebjese se plaše da će biti izigrani

Dodajte komentar

Manjinski akcionari nikšićke Trebjese iz Hrvatske i Crne Gore, zatražili su od uprave kompanije da, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i „u što kraćem roku“ zakaže vanrednu Skupštinu akcionara. Zahtijevaju da se hitno raspravlja o okolnostima vezanim za promjenu većinskog vlasnika, raspodjeli neraspoređene dobiti i imenovanju novih članova borda.

Kanadsko-američka kompanija Molson Coors nedavno je preuzela nikšićku pivaru, ali u skladu sa zakonom još nije dala ponudu za preuzimanje ove kompanije. Manjinski akcionari Trebjese iz nekoliko država očekuju da će tom transakcijom inkasirati oko 30 miliona eura, od čega polovina tog novca treba da završi u džepovima akcionara iz Nikšića.

Manjinski akcionari za vanrednu skupštinu Trebjese predložili su da se funkcije razriješe sadašnji članovi uprave pivare: Ilija Šetka, Marilen Kenington i Lucian Ghinea i najavili da će predložiti izbor svog člana u odboru nikšićke kompanije.

Uprkos važećim crnogorskim propisima, Molson Coors je nedavno tražio odgovor od Komisije za hartije od vrijednosti da li u skladu sa zakonom imaju obavezu preuzimanja kompanije. To je izazvalo revolt i sumnje kod malih vlasnika akcija da novi vlasnik moguće planira da ih izigra.

Akcionar Trebjese i poznati regionalni igrač na berzama Miroslav Jeličić iz Splita izjavio je “Vijestima” da je Komisija za hartije svojim mišljenjem nametnula obavezu Molsonu za preuzimanje nikšićke pivare.

“Ponašanje Molsona i borda direktora Trebjese je vrlo neuobičajeno s obzirom na to da se radi o kompaniji koja kotira na Njujorškoj berzi i koja je transparentna jer je obavezuju američki zakoni. Očekujem da se najoštrije kazni Molson zbog nepoštovanja obaveze i netransparentnog nastupa u Crnoj Gori”, istakao je Jeličić.

Grupa akcionara Trebjese je zbog toga, kako je dodao, sazvala skupštinu gdje bi se raspravljalo o tim pitanjima, kao i o promjeni borda direktora.

“Takođe očekujemo od Komisije za hartije od vrijednosti da suspenduju pravo glasa, da bi mali akcionari preuzeli rukovođenje pivarom. Zahtjev za sazivanje skupštine je zaveden u petak u Trebjesi i očekujemo da se brzo sazove skupština. Želio bih napomenuti da je iz Trebjese data izjava da će se naknodno odrediti cijena po kojoj je preuzeta kompanija, što je dosta začuđujuće. Iz tih razloga smo spremni internacionalizovati problem”, zaključio je Jeličić.

Traže da se podijeli 9,34 miliona eura

Manjinski akcionari traže od Skupštine dioničara da se raspravlja o podjeli 9.339.304 eura neraspoređene dobiti vlasnicima u vidu dividende u novcu.

Podsjetimo, uz telekomunikacione kompanije i Jugopetrol, nikšićka Trebjesa je jedna od kompanija koja je gotovo konstantno godinama unazad na računima posjedovala veliku količinu novca. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *