Gazda TREND-a postigao dogovor sa manjinskim vlasnicima o likvidaciji fonda

Dodajte komentar

Udruženje privatnih investitora (UPI) postiglo je dogovor sa menadžmentom fonda Trend da na predstojećoj vanrednoj skupštini akcionara koja je zakazana za 22. avgust, podrže odluku o dobrovoljnoj likvidaciji tog fonda. Mali vlasnici očekuju da će nakon likvidacije i rasprodaje imovine Trenda dobiti najmanje od 15 do 20 centi po akciji, što je mnogo više od trenutne berzanske cijene koja iznosi oko šest centi, pišu današnje Vijesti.

Upravo predstavnici UPI-ja proteklu godinu bili su najžešći kritičari menadžmenta Trenda kojim čitavu deceniju rukovodi Mihailo Madžarović.

“U ovom trenutku dobrovoljna likvidacija je najbolja opcija po akcionare fonda Trend. Time bi se izašlo iz sadašnje pat pozicije koja ne odgovara nikome”, ocijenio je juče za „Vijesti“ Aleksandar Jovović, predstavnik Udruženja privatnih investitora koje okuplja manjinske vlasnike Trenda.

On je dodao da su predvidjeli da prodaja imovine ide putem javnog nadmetanja po unaprijed definisanim pravilima.

“Mislim da to garantuje da će proces prodaje imovine biti odrađen po fer uslovima. Takođe time izbjegavamo plaćanje provizije za izlaz u iznosu 20 odsto od vrijednosti uloga u prvoj godini na koju bismo bili obavezni prilikom transformacije fonda shodno novom Zakonu o investicionim fondovima”, objasnio je Jovović.

Početna cijena na prvom javnom nadmetanju biće u visini procijenjene vrijednosti nekretnina. Ukoliko ne bude zainteresovanih po toj cijeni, na sljedećem javnom nadmetanju početna cijena je 70 odsto procijenjene vrijednosti.

Ukoliko i na drugom nadmetanju ne bude zainteresovanih likvidator može početnu cijenu u trećem pokušaju spustiti najniže na nivo prosječne nabavne cijene konkretnih nekretnina. Ukoliko se ustanovi da nema zainteresovanih kupaca, cijena može biti i niža i treba da je potvrdi Odbor za praćenje likvidacije sa dvotrećinskom većinom prihvaćenih glasova.

Iz dostupnih podataka može se utvrditi da ukupna procijenjena imovina fonda Trend iznosi oko 78 miliona eura, od čega predstavljaju depozit i gotovinu 3,3 miliona eura, dok su ukupne obaveze fonda oko 3,5 miliona eura.

izvor: ND Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *