Bivši šef Agrobanke uhapšen, privedeno još sedam osoba

Dodajte komentar

Bivši predsednik izvršnog odbora “Agrobanke” Dušan Antonić, koji se nalazio u bekstvu, uhapšen je večeras, izjavio je Tanjugu tužilac za organizovni kriminal Miljko Radisavljević. Privedeni su i drugi predstavnici “Agrobanke” i privatnih preduzeća „Hed komerc“ i “Drina timber“, zbog davanja nezakonitih kredita čiji iznos je veći od 200 miliona evra.

Premijer i Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je Antonić uhapšen nešto posle 22 sata na graničnom prelazu kod Sremske Rače.

Kako “Blic” nezvanično saznaje, Antonić se u tom trenutku vraćao u Srbiju, a nadležni su tvrdili da je prethodno bio u bekstvu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je započelo predistražni postupak povodom spornih kredita koje je Agrobanka odobravala u periodu od 2006 pa do kraja 2010. Predistražni postupak je pokrenut februara 2012 na osnovu izveštaja Uprave kriminalističke policije MUP Srbije.

Radisavljević je najavio da će tokom večeri biti saslušani svi osumnjičeni, a potom i odlučeno hoće li biti zadržani u pritvoru.

Na osnovu podataka koje je dosada prikupila policija zaključeno je da postoje osnovi sumnje da je jedan broj kredita koje je odobrila Agrobanka dat grupama povezanih pravnih lica pri čemu je postupano suprotno odredbama zakona o bankama, propisima Narodne banke Srbije, i internim aktima same Agrobanke – kaže za “Blic” Radisavljević.

On dodaje da je veliki broj odobrenih nezakonitih kredita “Agrobanaka” nije mogla da naplati i da u ovom trenutku oštećena za preko 200 miliona evra.

– U toku većeri će biti saslušani osumnjičeni. Radi se o odgovornim licima u “Agrobanci” i privatnim preduzećima „Hed komerc“ i “Drina timber“ čiji je suvlasnik bliski rođak bivšđeg rukovodioca u “Agrobanci” – rekao je tužilac Radisavljević.

Na naše pitanje o koje osobe su privedene, tužilac Radisavljević, nije hteo da otkrije navodeći da njihov broj nije konačan i da policija i dalje radi na proveri brojnih nevraćenih kredita. On je dodao da bi iznošenje takvih podataka sada ugrozilo dalji rad na prikupljanju dokaza.

Inače, suvlasnik “Drina Timber“, i “Hed komerca” je Milan Antonić, sin Dušana Antonića. “Agrobanka” je prošlu godinu završila sa gubitkom od 290 miliona evra, zbog čega je od sredine juna u stečaju. Upavni odbora banke sporne kredite dodeljivali i firmama čiji je vrh, politički ili rodbinski bio blizak SPS-u, DSS-u, pa i nekadašnjem SRS-u.

Uhapšeni su i Slavoljub Korićanac, Branimir Uzelac, Suad Hasović, Vehbo Papić, Boban Labović, Miloš Uzelac i Bojan Zarić, prenela je RTS.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da će se sprovesti istraga protiv svih koji su pomogli Antoniću da pobegne.

Agrobanka je zbog gubitka od 300 miliona evra izgubila dozvolu za rad i NBS je uvela prinudnu upravu, a poslednjih meseci afera u toj banci je u žiži interesovanja srpske javnosti.

Bivši čelnik Agrobanke je sinoć za B92 odbacio kao neosnovane špekulacije da je banka poslovala sa gubitkom dok je on bio na njenom čelu, tvrdeći da je 2010. završila sa dobitkom od 1,1 milijardi dinara.
Prinudna uprava u banci je napravila gubitak od 300 miliona evra uvođenjem privremenih mera NBS, rekao je Antonić za TV B92, mada je kazao kako nije siguran da li je to učinjeno na štetu likvidnosti banke ili njenog bilansa.

On je izrazio spremnost da se pojavi pred istražnim organima, ukoliko ga pozovu, napominjući da svoje reči moze da potkrepi papirima i ugovorima.

Spekuliše se da je upravo na ovu banku mislio Vučić, kada je nedavno najavio da će do kraja avgusta biti razrešena afera u jednoj banci u Srbiji.  (blic.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *