Manjinski akcionari DKP-a tvrde da su ugroženi

Dodajte komentar

Na osnovu dosadašnje analize pribavljene dokumentacije o Duvanskom kombinatu sve ukazuje na neospornu krivicu Vlade i krivičnu odgovornost pojedinih lica zbog sprovođenja politike izvršne vlasti da DKP dovedu do stečaja i likvidacije, kazao je „Danu” predsjednik Udruženja za zaštitu akcija manjinskih akcionara DKP-a Žarko Knežević.

– Sve je urađeno kako bi nakon stečaja i likvidacije nastupio scenario koji je sada na snazi, a odnosi se na osnivanje Novog DKP-a, u čijoj vlasničkoj strukturi nema 4.368 manjinskih akcionara koji posjeduju 48 odsto akcija starog DKP-a. Zbog toga ćemo tražiti odgovornost za sva lica koja su u ime države upravljali i rukovodili kompanijom u poslednjoj deceniji – rekao je Knežević i dodao da je Vlada planiranom likvidacijom, iako je u Privrednom sudu usvojen reorganizacioni stečaj, starog DKP-a i formiranjem Novog DKP-a, nezakonito poništila akcije 4.368 akcionara i ugrozila isto toliko porodica.

Kako je naglasio Knežević, cilj udruženja je da dokažu da 48 odsto kapitala nije moglo da nestane preko noći i da u namjerno proizvedenom stečaju ostatak kapitala DKP-a nije mogao postati isključivo imovina Vlade.

– Želimo da sačuvamo DKP, kombinat sa tradicijom dugom 109 godina i prepoznatljivim asortimanima, koji vrijede oko 100 miliona godišnje, sa vlasničkim učešćem manjinskim akcionara od 48 odsto. Cilj nam je i da dokažemo da je Vlada namjerno obezvređujući DKP u poslednjih 10 godina i formirajući Novi duvanski svjesno ugrozila 4.368 akcionara, i njihove porodice, zbog interesa pojedinaca – naglasio je Knežević.

On je poručio da manjinski akcionari neće dozvoliti korišćenje imena, tradicije i proizvodnog asortimana starog DKP-a bez njihovog učešća u vlasničkoj strukturi nove firme od 48 odsto.

Vlada i Glavni grad su 18. novembra prošle godine formirali Novi DKP u kojem nije bilo kapitala manjinskih akcionara, kojima je prije dva mjeseca bio zabranjen ulaz na skupštinu akcionara, uz obrazloženje da u novoj firmi nemaju kapital. Akcionari su se tokom juna i jula nekoliko puta sastali ispred kapija fabrike i nedavno osnovali nevladinu organizaciju. Dosad je učlanjeno skoro 300 akcionara, a iduće okupljanje zakazano je za ponedeljak, 27. avgust u 9 sati.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *