Vlasnik Saaba tuži GM za 3 mlrd dolara

Dodajte komentar

Trenutni vlasnik bankrotiranog proizvođača automobila Saab tuži bivšeg partnera General Motors za 3 milijarde dolara. Spyker Cars optužuje GM da je naštetio švedskom proizvođaču automobila miješajući se u njegovu potencijalnu prodaju, javlja BBC.

Saab je bio u pregovorima oko preuzimanja s jednom kineskom firmom i u decembru objavio bankrot nakon što su ti pregovori propali.

GM, koji je bio vlasnik dijela Saaba nije htio da kineski proizvođači automobila dobiju Saabo-ve tehnološke licence. Američka firma je optužbe nazvala “neutemeljenima”.

Spyker, holandska tvrtka, podnijela je tužbu u ponedjeljak. GM ima 20 dana da se izjasni o njoj.

GM je kupio 50% udjela i upravljačka prava u Saabu u 1989., a u potpunosti preuzeo vlasništvo nad tom kompanijom 2000. Prodaja švedske kompanije bila je na vrhuncu 2006., sa 133.000 prodatih automobila. Nakon toga je prodaja pala na 93.000 u 2008. i samo 27.000 u 2009.

GM je i sam objavio bankrot nakon izbijanja finansijske krize, nakon čega se američka kompanija morala rješavati imovine. U 2010. je GM prodao Saab holandskom proizvođaču luksuznih automobila, ali je taj američki automobilski div zadržao udio u kompaniji i ostao njen daleko najveći dobavljač motora i dijelova.

U junu je imovina bankrotiranog Saaba prodata kinesko-švedskoj investicijskoj grupaciji, National Electric Vehicle Sweden, koja tu kompaniju planira pretvoriti u proizvođača električnih vozila.

Iako je imovina prodata, Spyker još uvijek ima prava na ime Saab, zbog čega su i podnijeli tužbu. Novi vlasnik još nije osigurao prava na Saabov brend.

banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *