E.ON: Dobit skočila zahvaljujući ugovoru s Gazpromom

Dodajte komentar

Njemačka energetska kompanija E.ON izvijestila je u utorak da joj je dobit u prvoj polovini godine poskočila zahvaljujući sporazumu o dugoročnom snabdijevanju plinom koji je sklopila s ruskim proizvođačem Gazpromom.

U E.ON-u očekuju će u razdoblju od januara do juna zabilježiti osnovnu neto dobit od oko 3,3 milijarde eura. U istom razdoblju lani iznosila je 900 miliona eura.Dobit prije poreza, kamata, depresijacije i amortizacije (EBITDA) iznosit će oko 6,7 milijardi eura, u odnosu na 4,3 milijarde koliko je iznosila u istom lanjskom razdoblju.

Kompanija je izvijestila da je, uz ugovor potpisanog s Gazpromom, skok dobiti na godišnjem nivou rezultat i prošlogodišnjih jednokratnih troškova povezanih s odlukom njemačkih vlasti da se ubrza napuštanje nuklearne energije. Naime, među osam starijih nuklearnih reaktora koji su u Njemačkoj ugašeni odmah nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi bila su i dva E.ON-ova.

Njemačko je preduzeće ujedno potvrdilo povišenu prognozu godišnje dobiti. Cjeloviti poslovni izvještaj biće objavljen idućeg ponedjeljka. (seebiz.eu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *