Povećana obavezna rezerva crnogorskih banaka

Dodajte komentar

Prosječna likvidna sredstva banaka su u maju 2012. godine iznosila 335,1 miliona eura, i bila su za 39,2 miliona eura viša nego u prethodnom mjesecu. U maju su koeficijenti likvidnost za bankarski sistem u cjelini, na dnevnom i dekadnom nivou bili iznad propisanih minimuma.

Ukupno izdvojena obavezna rezerva banaka kod CBCG iznosila je 171,4 miliona eura na kraju maja 2012. godine. Izdvojeni iznos je na mjesečnom nivou bio viši za 0,8%, dok je na  godišnjem nivou izdvajanje banaka bilo više za 5,7%.

Od iznosa ukupno izdvojene obavezne rezerve, na računu obavezne rezerve u zemlji izdvojeno je 62,0%, u državnim zapisima 30,0%, a na računu Centralne banke u inostranstvu 8,0%.

U maju su sve banke iskoristile mogućnost izdvajanja dijela obavezne rezerve u obliku državnih zapisa. Tako su ukupno izdvojena sredstva u obliku državnih zapisa iznosila 51,3 miliona eura na kraju maja 2012. godine.

Efektivna stopa obavezne rezerve, mjerena odnosom izdvojene obavezne rezerve i ukupnih depozita iznosila je 9,4% i na istom je nivou u odnosu na prethodni mjesec, a bilježi rast u odnosu na maj 2011. godine (9,0%).

Bankar.me / cb-cg.org

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *