Novih 50 miliona eura zaduženja do kraja godine

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija najavilo je da će se do kraja godine zadužiti za dodatnih 40 do 50 miliona eura, u skladu sa rebalansom budžeta. Najavljeno zaduženje, kako se ističe u odgovorima na upite Portala Analitika, nije vezano za aktiviranje garancija KAP-u, već će biti iskorišćeno za finansiranje budžetskih troškova.

Vlada se ove godine u dva navrata zadužila kod banke Kredit Svis za ukupno 250 miliona eura, s tim što je zadnji kreditni aranžman, „težak“ 100 miliona, odobren uz garancije Svjetske banke. Projektovano je da će državni dug krajem tekuće godine doseći 1,75 milijardu eura, osnosno 50 odsto BDP-a.

– Uz značajno zaduživanje, ove godine ćemo otplatiti preko 200 miliona eura obaveza. Uz sva pogoršanja fiskalne pozicije i dodatna zaduženja, javni dug Crne Gore u 2012. godini iznosiće oko 50 odsto BDP-a. Ovaj nivo je umjeren, značajno manji od prosjeka u Evropskoj Uniji i u okvirima je Mastrihtskih kriterijuma. Međutim, trend rasta duga je negativan, a struktura u dijelu ročnosti i cijene se pogoršava, što zahtijeva oprez i definisanje adekvatnih politika. U tom smislu, važno je da smanjimo potrebu za zaduživanjem, ali je još važnije da usvojimo politike koje će omogućiti silaznu putanju duga na srednji rok. Zato je neophodan nastavak fiskalne konsolidacije koji neće ugroziti, već podstaći investicije i rast. Neophodno je da povećamo kredibilitet i da imamo pristup međunarodnom tržištu, ali i međunarodne finansijske institucije kao partnere za dodatnu sigurnost. Tako ćemo smanjiti troškove zaduživanja i obaveze za budućnost koje „jedu“ i ugrožavaju produktivnu potrošnju- saopštilo je Ministarstvo finansija Portalu Analitika.

Precizirano je da su sredstva od zadnjeg kreditnog aranžmana sa Kredit Svis postala operativna 27. jula i da su povučena na račun Ministarstva finansija, otvoren kod Centralne banke Crne Gore. Ovaj kredit će biti usmjeren za finansiranje budžetskih rashoda, kapitalnog budžeta i servisiranje dospjelih obaveza.

– Shodno tome, možemo konstatovati da je Crna Gora ispunila uslove koje su traženi od strane Svjetske banke kao osnov za zaključenje kreditnog aranžmana, a koji su se ticali jačanja bankarskog i finansijskog sektora. Na zajam će se obračunavati kamata po stopi 12- mjesečni EURIBOR plus marža od 3,5 odsto, dok će provizija za obradu kredita iznositi 1.500.000 eura. Usaglašeni aranžman predviđa otplatu kredita na period od 7 godina, od čega će dio kredita u visini od 40 miliona eura biti otplaćivan u ratama u periodu od 5 godina, dok će garantovani dio kredita u iznosu od 60 miliona eura biti servisiran na kraju otplatnog perioda. Zahvaljujući garancijama Svjetske banke, kamatna stopa je značajno povoljnija od tržišnih uslova zaduživanja, što će nam omogućiti poboljšanje profila javnog duga- navelo je ministarstvo.

Naglašava se da su davanju garancija prethodile analize finansijske situacije u kojoj se Crna Gora nalazi od strane predstavnika Svjetske banke, „koje su pokazale da su javne finansije stabilne i da pružaju sigurnost“, te da mjere koje preduzima Vlada predstavljaju dobar osnov za njihovo unapređenje.

– Podrška Svjetske banke je naročito značajno u vrijeme izuzetno nesigurne situacije na međunarodnom tržištu. Mnoge ekonomije su na ivici recesije, što ostavlja posljedice i na  finansijsku i ekonomsku situaciju u Crnoj Gori- saopštilo je ministarstvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *