Svjetske berze u plusu, premda su Fed i ECB razočarali

Dodajte komentar

Premda ni američki Fed, ni Evropska centralna banka nisu ispunili očekivanja, na svjetskim su berzama prošle nedjelje cijene akcija porasle jer se ulagači nadaju da će, kad već nisu sada, u septembru preduzeti nove mjere za podsticanje privrede i suzbijanje dužničke krize.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedjelje ojačao 0,2 odsto, na 13.096 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,4 odsto, na 1.390 bodova, a Nasdaq indeks 0,3 odsto, na 2.967 bodova. To je četvrta nedjelja zaredom kako ti indeksi rastu, pa su S&P 500 i Dow Jones dostigli najviše nivoe od početka maja.

U prvoj polovini nedjelje na svjetskim je berzama vladao oprez jer ulagači nisu bili spremni znatnije mijenjati pozicije uoči sjednica čelnika Feda i ECB-a, nadajući se novim mjerama za podsticanje privrede i suzbijanje dužničke krize.

Prvi je u srijedu razočarao Fed. Nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke centralne banke saopštili su da se privredni rast ‘ponešto usporio’, što je promjena u odnosu na poruku s junske sjednice, kada su kazali da ‘skromno raste’. Premda su poručili i da nisu zadovoljni što se stopa nezaposlenosti i dalje kreće iznad 8 odsto, čelnici Feda nisu najavili nove monetarne mjere. Poručili su samo da „prate razvoj privredne i finansijske situacije te da će preduzeti dodatna prilagođavanja po potrebi“.

U četvrtak je, pak, razočarao ECB. Predsjednik centralne banke Mario Dragi obećao je prije nedjelju dana da će učiniti sve za spašavanje evra od kolapsa, pa su se ulagači nadali da će banka, uprkos protivljenju Njemačke, odmah početi kupovati obveznice prezaduženih članica evrozone Italije i Španije. No, konkretne mjere ponovo su izostale. Nakon sjednice čelnika banke, Dragi je kazao da će se idućih nedjelja osmisliti mehanizam direktne kupovine državnih obveznica.
Ulagači su se nadali i daljem smanjenju ključne kamatne stope ECB-a, kako bi se podstakao rast privrede, no ona je ostala nepromijenjena na 0,75 odsto. Dragi je najavio da će banka razmotriti dalje nestandardne mjere monetarne politike, mogućnost popuštanja svojih pravila o kolateralu, a možda i obnoviti svoje ranije mjere, poput injekcije dugoročnih, vrlo jeftinih zajmova poslovnim bankama. No, ništa od toga nije toga dana zadovoljilo ulagače, pa su cijene akcija u četvrtak pale.

Ipak, nakon što su prespavali, ulagači su zaključili da ECB ipak priprema teren za odlučnije mjere protiv dužničke krize u septembru. Stoga su u petak cijene akcija snažno porasle, pa su nadoknadile sve gubitke od početka nedjelje i sedmicu završile u plusu. I na evropskim su berzama cijene akcija prošle nedjelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,8 odsto, na 5.787 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,6 odsto, na 6.865 bodova, a pariški CAC 2,8 odsto, na 3.374 boda. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oslabio 0,1 odsto, na 8.555 bodova.

Izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *